Hidrogénüzemű vonatot tesztel a Talgo

iho/vasút   ·   2022.06.28. 17:25
talgo_hidrogentesztvonat

A prototípus szerelvény készíti elő az utat a Vittal One elnevezésű, villamos- és hidrogénhajtású hibrid motorvonathoz.

A TPH2 típusú tesztvonat a Travca L-9202 sorozatú, a Virgen del Buen Camino nevet viselő, többáramrendszerű, nyomtávváltós mozdonyból, továbbá öt személykocsiból – többek között egy laboratóriumi kocsiból – áll. A Talgo által még 2005-ben gyártott mozdonyt a tesztekhez tüzelőanyagcellákkal és vontatási akkumulátorokkal látta el a spanyol gyártó.

A dinamikus próbák első része a Talgo Madridhoz közel fekvő Las Matas üzemében zajlik. A tesztek második fázisa során már nyílt pályára is kimerészkedik a vonat: a Madrid környéki és Extremadura autonóm közösségben futó fővonalakon fogja végezni a próbákat a spanyol cég, a megújuló hidrogént szolgáltató Repsollal együttműködésben.

A kísérleti futásokkal a Vittal One nevű, rövid- és hosszútávú utakra egyaránt alkalmas, demonstrátor motorvonat fejlesztését segítik elő, mellyel várhatóan 2023-ban kezdik meg a futópróbákat. A Vittal One már a jövő járműve: alkalmas lesz felsővezetékes villamos üzemre és hidrogénhajtásra is, a beépített akkumulátoroknak köszönhetően ráadásul a fékezéskor visszatáplált energiát is el tudja tárolni, amit gyorsításkor fel tud majd használni. A szerelvény villamos üzemben 220 kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességre lesz képes, de hidrogénhajtással is tudni fogja a százhatvanas tempót. Utóbbi meghajtással kilométerenként 250 gramm tüzelőanyagot fogyaszt és nyolcszáz kilométert tud majd megtenni felsővezeték nélkül.

A Talgo szerint a Vittal One elő fogja segíteni az emissziómentes mobilitást Spanyolországban, összekötve tartományokat, városokat és kisvárosokat, a vállalat azon elkötelezettségének részeként, hogy az segítse a vasúttársaságokat a vasút dekarbonizációjában – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek