Illegális jegyek a budapesti aluljárókban

iho/vasút   ·   2012.01.16. 13:55

Illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt hónapokban, években. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál „csapnak le” az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük – hívja föl a figyelmet a veszélyre a Pénzcentrum.hu.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a portál kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen „minden le van rendezve”. Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

A BKV ismeri a problémát

A BKV Zrt.-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan – válaszolta a közlekedési társaság. Tavaly is tettek rendőrségi feljelentést ez ügyben, de a közelmúltban érkezett utaspanaszok egy újabb feljelentés megküldését tették indokolttá – ennek jelenleg is folyik az előkészítése.

Mint a közlekedési cég írja, azon kívül, hogy a társaság a feljelentést már korábban is megküldte a rendőrségnek, és a jövőben is hasonlóképpen kíván eljárni illegális jegyárusítás gyanújának felmerülése esetén, a BKV Zrt.-vel szerződésben álló biztonsági cég bejárati jegyellenőrzést végző őrei a helyszínen is igyekeznek megtenni a szükséges intézkedéseket az utasok érdekében.

A vásárlók ugyanakkor gyakran visszakövetelik a pénzüket az árusoktól, miután az őrök felhívják a figyelmüket arra, hogy az a jegy, amit a szemük láttára vásároltak meg, feltehetően hamis. Ezen bevételkiesés miatt az illegális jegyárusok már többször életveszélyesen megfenyegették az adott metróállomásokon dolgozó őröket. A BKV szerint a biztonsági őrök a rendőrség felé minden esetben jelzik a problémát, de a vállalatnál tervezik a közterület-felügyelők bevonását is, akik hatásosan léphetnek fel az engedély nélküli, közterületen történő árusítással kapcsolatban.

Nem tudni, honnan vannak a jegyek

A BKV arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Ezt igazolhatja az az adat is, mely szerint az elmúlt hónapokban az év első feléhez viszonyítva több mint kétszeresére emelkedett az ismertté vált hamis értékcikkel utazók/utazást megkísérlők száma.

A BKV Zrt. és a biztonsági őrök munkáltatója is elutasítja azt a feltevést, miszerint a biztonsági őröknek bármilyen érdeke is fűződne ahhoz, hogy a „mosott” jeggyel utazókat beengedje a metróállomás területére. Az illegális jegyárusítás nyíltan, az aluljárókban zajlik. A legtöbb ilyen jellegű illegális tevékenység – a biztonsági őrök tapasztalatai szerint – a Nyugati pályaudvari, a Deák téri, a Kálvin téri metróállomásoknál, illetve a Ferenciek terénél fordul elő, ahol sok a külföldi turista, mivel az illegális jegyárusok elsősorban őket célozzák meg.

Kapcsolódó hírek