Indokolhatatlan áremelkedés a vasútfelújításoknál

Zöldi Péter   ·   2018.01.30. 13:45
erdossze00

A valasz.hu-n nemrég megjelent cikkben ezt a felújítást a korábbai hazai és lengyelországi hasonló munkákkal vetik össze, ebből kiderül, hogy pár év alatt háromszorosára drágult a vasútfelújítás. De a tragédia nem csak ebben rejlik, hanem abban is, hogy közben erőteljesen csökkent a műszaki tartalom. A teljesen kézivezérelt pályavasút pedig lelkesen asszisztál ehhez a folyamathoz.

A cikk szerint szembeszökő a különbség a lengyel gyakorlathoz képest is. Ott az ország délnyugati csücskében fekvő 278-as vonalat az eredetileg becsült ár feléért újították fel. Itthon pár évvel ezelőtt még folyamatosan felháborodás tárgya volt a Szajol és Püspökladány közötti vasútvonal felújítása, amelyet a tenderen győztes cégek kilométerenként 1,45 milliárd forintért vállaltak. Azóta a közvélemény és a sajtó ingerküszöbe jelentősen feljebb kúszott: a Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti – a tiszántúli esethez képest is több mint kétszeresére drágult – projektről már csak rövidhírek jelentek meg: itt kilométerenként 3,14 milliárdból újítják fel a vasutat.

Érd állomása, felújítás közben (forrás: NIF Zrt.)

Van ugyan egy ennél is drágább felújításunk, Szolnok és Szajol között, amely kilométerenként 3,29 milliárdba került, ez azonban speciális eset. Ennek keretében ugyanis egy új hidat építettek a Tiszán, alaposan megdobva a a fajlagos költségeket, ez tehát összehasonlításnak alkalmatlan.

A 40-es vonal ominózus szakaszának felújítását ráadásul – talán azért, hogy az árak alakulásával az erre még érzékeny vékony réteget heccelni lehessen – két szakaszra bontották, Százhalombatta és Ercsi között lényegében új pálya épül, új nyomvonalon, Ercsi és Pusztaszabolcs között a meglévő nyomvonalon történik a felújítás. Utóbbi mégis drágább a maga 3,16 milliárd forintos kilométerárával, mint a kilométerenként 3,12 milliárd forintból megépülő vadonatúj pálya. Ráadásul mindkét szakaszt ugyanaz a korábban teljesen ismeretlen, e munkákban éppen referenciát szerző cég építi meg.

A NIF Zrt. szerint mindez megmagyarázható: a vasúti pálya felújításának piaci áraira több tényező hathat, így az egyidőben felmerülő megrendelések mennyisége, a jövőben tervezett fejlesztések, a beruházás összetettsége, a műszaki paraméterek sajátosságai, például az állomások, megállóhelyek száma, sűrűsége. Így valószínűleg a még magasabb vállalási ártól való félelem miatt szűnik meg Iváncsa állomás, hogy aztán egy rövid, a tervekben forgalmi kitérőként jellemezhető életszakasz után egyszerű megállóhelyként épüljön meg. A MÁV egyik szakértője szerint a folyamatban lévő, vagy tervezett felújításoknál minden egyes állomási vágányért, kitérőkapcsolatért külön véres harcokat kell vívni a beruházóval.

A lap összeszedi azokat a tényezőket is, melyek a vasútépítési piactól függetlenül, az országos építési piac irányából hathatnak az árakra, mint az építőanyagok drágulása és a munkaerőhiány. Sajnos, nincsen mentség: a két tényező együttesen mintegy 14 százalékos indokolható áremelkedést jelentene, ezen pedig jó száz százalékkal túl járunk.

Az árak nemcsak a korábbi hazai szinthez képest szaladtak el, nemzetközi összehasonlításban még szembeötlőbb a különbség. A lap a Varsóhoz közeli Otwock és Lublin közötti vonalfelújítást hozza példának, ahol szinte teljesen megegyező műszaki tartalom mellett, kilométerenként átszámítva egymilliárd forintot alig meghaladó összegért folyik az építkezés. Ha a teljes magyar vasúthálózatra gondolunk, az azonos összegből háromszoros vonalhossz felújításának lehetősége azt jelentené, hogy a most reménytelen vakfoltként, teljes jövőkép nélkül tengődő hálózati részek is előbb-utóbb markolókanál és pályafelújító géplánc alá kerülhetnének.

Otwock állomása, átépítés közben (forrás: rynek-kolejowy.pl)

Tovább árnyalja a képet, hogy a szóban forgó magyarországi felújításoknál a költségek kevesebb, mint kétharmadát állja az Európai Unió. Ha csak a szajoli példa óta bekövetkezett indokolhatatlan áremelkedésekre gondolunk, a napnál is világosabb, hogy így a pálya lényegében saját forrásból épül át, az uniós támogatás pedig elveszti közpénz jellegét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek