Jelentős mértékben frissülhet a ČD kocsiparkja

iho/vasút   ·   2017.11.10. 13:45
cd_railjet0

A Cseh Vasutak (České dráhy, ČD) felügyelő-bizottsága a napokban bólintott rá a húszmilliárd cseh korona, körülbelül 245 milliárd forint értékű beruházásra. A közbeszerzési pályázati kiírásokat még ez évben meg akarják jelentetni. A keretszerződésen belüli hét nyilvános tender távolsági járművekkel kapcsolatos része kilencven személykocsit és harmincegy villamos motorvonatot foglal magában, a regionális adag harminc villamos- és nyolc dízelüzemű motorvonatra, valamint öt mozdonyos ingavonatra vonatkozik.

A regionális és távolsági személykocsikon kívül dízel és villamos motorvonatokat is fog vásárolni a CD (fotó: Ceské Dráhy)

A vasúttársaság a tendergyőztesekkel általános megállapodásokat fog aláírni, de csak akkor vásárolja meg a járműveket, ha a Cseh Közlekedési Operatív Program II-ből sikerül legalább részben finanszírozást találni a beruházáshoz. Szükséges még megállapodásra jutni a szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő felekkel a járművek forgalomba állításával kapcsolatos költségek elszámolását illetően.

A ČD már jelenleg is dolgozik a 2019 utáni üzleti terven; addigra ugyanis már lejár a vasúttársaság több olyan hosszútávú megbízása, melyet a cseh állammal és régiókkal még korábban kötött. A szükséges járművek mennyisége az egyes regionális szerződésektől, valamint a cseh közlekedési minisztérium által a távolsági személyszállítási piac megnyitásával kapcsolatosan kiadott tervektől is függ. A vasúttársaság nyilatkozata szerint a piaci versenyben való sikerességhez elő kell készülni a szerződő felek igényeinek teljesítéséhez. Az általános megállapodásoknak köszönhetően a ČD már jó előre kiválasztotta a beszállítókat, és a megbízások elnyerése esetén egyszerre fogják megrendelni az új járműveket. Ezzel egyidőben támogatáshoz is fognak jutni a regionális járműflotta megújítását célul kitűző Közlekedési Operatív Program II-ből, de természetesen saját büdzséből is képesek lesznek finanszírozni a költségek bizonyos részét – jelenti az International Railway Journal.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek