Kikötők és vasút működnek együtt a német közutak tehermentesítéséért

iho/vasút   ·   2023.09.06. 15:00
dbcargo_tehervonat

A Duisport, a dortmundi kikötő, a DeltaPort és a KSW árufuvarozó magán-vasúttársaság közösen igyekeznek csökkenteni a teherautók számát Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban.

A három kikötő és a Kreisbahn Siegen-Wittgenstein vasúttársaság LOG4NRW névvel indított el egy projektet, azzal a céllal, hogy a teherautókról a vasútra és a vízi szállításra terelje az árufuvarozást. Az első tehervonatok várhatóan 2023 utolsó negyedévében indulhatnak útnak. A Duisport szerint a kezdeményezés évente körülbelül 27 ezer teherautótól szabadítja majd meg a környék útjait.

A LOG4NRW során először kapcsolódnak közös vasúthálózathoz a duisburgi, a Voerde-Emmelsum-i, a dortmundi és a kreuztali terminálok.

Habár a kezdeményezést magánszemélyek indították, a szövetségi tartomány kormánya is részt vesz benne. A projekt védnökének a tartomány környezetvédelmi, természetvédelmi és közlekedési miniszterét, Oliver Krischert választották.

A Duisport közlése szerint a LOG4NRW egyik nagy innovációja, hogy a kreuztali KSW terminálnak jelenleg nincs vasúti kapcsolata Dortmunddal, Duisburggal és Voerde-Emmelsummal sem. Ez azt jelenti, hogy ezekről a csomópontokról közúton továbbítják az árukat Rajna-Ruhr régió hátországába, ami tízmilliónál is több lakosságával Németország egyik legnagyobb nagyvárosi régiója.

A LOG4NRW célja mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi vasúti szállítás fellendítése, ennek részeként a vasúti kapcsolatok javítása a Németországon kívüli csomópontokkal. Így például a duisburgi és a Voerde-Ellemsum-i terminálok az úgynevezett ARA-kikötőkkel (Amszterdam, Rotterdam, Antwerpen) állnak összeköttetésben. Ennek megfelelően az új kezdeményezés a LOG4NRW-ben található többi terminálra is kiterjeszti ezeket a vasúti kapcsolatokat. A vonatok vontatásáról a Duisport Rail GmbH és a Captrain Deutschland-leányvállalat Dortmunder Eisenbahn GmbH társaságok gondoskodnak – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek