Kritikus állapotban lévő vonalszakaszt újítanak fel a Tátraalján

Korcsmáros Gábor   ·   2024.01.09. 15:00
Gorilla

Tizenegy kilométer hosszú szakaszon újul meg a pálya Poprád és Védfalu között, két és fél perccel rövidül a menettartam.

Szlovákia fő vasútvonalán, a Zsolnát Kassával összekötő vonalon megkezdődhet egy újabb mozaikrészecske beillesztése. Felújítják a Poprád és Védfalu (Vydrník) közötti tizenegy kilométer hosszú pályaszakaszt. A szlovák vasúti infrastruktúra kezelője (ŽSR) sikeresen megkötötte a kivitelezővel az említett szakasz modernizálására vonatkozó szerződést. A versenypályázat másfél évig húzódott.

A Lucsivna−Poprád szakasz felújításának folytatásaként zajlanak a munkálatok, most már Poprádtól keleti irányban is. A pályaszakasz teljeskörű felújítására vonatkozó szerződés értéke 369 millió euró. A kivitelező a TSS Grade és a Doprastav építővállalatok konzorciuma. Megújul a vasúti al- és felépítmény, a felsővezetékek és kapcsolódó vasúti berendezések, egyes szakaszokon nyomvonalkorrekciót is végeznek. A munkálatok a tervek szerint három évig tartanak majd, a felújítás befejeztével a tizenegy kilométeres szakaszon két és fél perccel lesz rövidebb a vonatok menettartama. A vonalszakaszt már távvezérléssel irányítják majd. Az eddigi 110 kilométer/óráról 160 kilométer/órára nő a maximális sebesség.

A felújítás végleges költsége jóval magasabb lett, mint amit a ŽSR eredetileg tervezett. A vasúttársaság másfél évvel ezelőtt még 238,5 millió eurós költségekre számított, ezzel szemben a most megkötött szerződés értéke 369 millió euró, ami 55 százalékkal több az eredetileg tervezettnél.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek