Markolókkal segíti az ukrán vasúthálózat helyreállítását az Egyesült Királyság

iho/vasút   ·   2023.04.09. 12:00
markolok_ukrajna

A Network Rail felajánlásának célja, hogy az öt munkagéppel még gyorsabban hozzák helyre a háború során jelentősen megrongálódott infrastruktúrát.

Az új JCB márkájú markolók, valamint az áruk be- és kirakodását segítő eszközök már a harmadik segélyszállítmány az Egyesült Királyságból az ukrán nemzeti vasút Ukrzaliznyicjának (UZ). A szállítmány a brit közlekedési minisztérium segítségével jut el Ukrajnába, a Gépészeti Ág Építési és Javítási Központjához, ami az infrastruktúra helyreállításáért felel Ukrajna-szerte, a megszállt területeket is beleértve.

Az UZ már korábban is kapott anyagokat az infrastruktúra felújításához. Az első brit segélyszállítmány a Network Railtől tavaly decemberben érkezett meg a vasúttársasághoz, a második adag pedig idén március elején futott be. A szállítmányok között Acrow 700XS típusú moduláris hidak, RamArch alagútbélelő készletek, MAT-125 típusú moduláris elemek tartószerkezetekhez, valamint különböző szerszámok szerepeltek.

Vjacseszlav Jerjomin, az UZ igazgatóságának tagja elmondta: a szállítmányok nagyon fontos segítség a brit kollégáktól és a brit kormánytól, és hálásak világszerte mindazoknak, akik segítenek ellenállni és újraépíteni Ukrajnát. A harkivi régió szétvert vasúti infrastruktúrájának újjáépítéséhez már korszerű hídszerkezeteket használtak fel.

Azokat a konténereket, melyekben a rakományokat szállították, az Ukrán Vasutak meg is tarthatja további felhasználásra, például nemzetközi fuvarozáshoz. Jerjomin arról beszélt, aktívan fejlesztik Ukrajna logisztikai potenciálját, elsősorban az intermodális fuvarozó Liski által. A Network Rail egy egységi olyan berendezést is küld, mely szállítmányok be- és kirakodásához alkalmas, ezt a Liski Szállítási Szolgáltatási Központ kirendeltségére viszik. A korszerű berendezések fel fogják gyorsítani a terminálokon a rakományok kezelését, valamint azok eljuttatását a vásárlókhoz.

A britek a szállítások összes költséget állják, továbbá az ukrán vasúti dolgozókat is kiképzik a berendezés használatához. Az UZ eddig összesen már közel tízmillió fontnyi (közel 4300 milliárd forintnyi) segélyt kapott az Egyesült Királyság kormányától az ország vasúti infrastruktúrájának helyrehozatalához, valamint a gabona vasúton történő exportjához – jelenti a Rail Tech.

(Nyitóképünkön az Ukrajnának ajándékozott munkagépek. Kép forrása: UZ)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek