Óriás légitársaságok összefogást sürgetnek a járvány ellen

iho   ·   2020.07.22. 12:00
cim4

Négy légiközlekedési óriáscég próbál hatni az illetékes kormányokra, azt kérve-javasolva, hogy állítsák helyre az interkontinentális légiforgalom legfontosabb hálózatát, az észak-atlanti forgalmat. Egészen pontosan az American Airlines, a British Airwayst is magába foglaló IAG, a Lufthansa és a United Airlines arra szólít fel, hogy vezessenek be egy olyan közös COVID-19 tesztprogramot, amely lehetővé tenné az utasszállító gépek akadálytalan közlekedését Észak-Amerika és Európa között.

A négy óriásvállalat elnöke közös levelének címzettjei az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence, és az Európai Bizottság belügyi megbízottja, Ylva Johansson. „Senki nem profitálhat abból, ha a globális légiközlekedés leginkább nélkülözhetetlen folyosója továbbra is zárva marad” – írják a légitársaságok főnökei.

Az Aviation Week ugyanakkor azt is kiemeli, hogy olyan fontos és ugyancsak hatalmas cégek, mint Európában az Air France/KLM vagy Amerikában a Delta, nem csatlakoztak a petícióhoz. Az aláírók (Scott Kirby (United), Doug Parker (American), Carsten Spohr (Lufthansa) és Willie Walsh IAG) viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormányok és légitársaságok különféle, fontos, de külön-külön meghozott döntései és intézkedései helyett a koordinált COVID-tesztelés karantén közbeiktatása nélkül garantálná a járvány által szükséges óvintézkedések betartását.

Flightradar-kép: az óceán fölött több a teherszállító

Az amerikai légitársaságok egyelőre főképp az Államokon belüli forgalom helyreállításával foglalkoznak és minimális az általuk repült interkontinentális járatok száma, míg az európaiak a jelek szerint intenzívebben próbálkoznak a hosszútávval. Azonban az Unió által megjelölt nem-uniós országok között, amelyekkel szemben könnyítettek a berepülési feltételeken, nem szerepel az Egyesült Államok. Az Államok ugyanakkor szintén csak különleges esetekben engedélyezi az Európa felőli berepüléseket. Az Amerikával szembeni tilalom az Unió részéről legalább július végéig fennmarad, akkor lesz legközelebb a a lista revíziója, de Brüsszel jelezte, csak olyan esetekben elképzelhető a törlés a tilalmi listáról, ha az illető országban az uniós tagállamokhoz hasonló szintre csökken a megbetegedések száma, mint a napi hírekből kiderül, jelenleg az Egyesült Államok több tagállamában inkább tapasztalják a fertőzések radikális növekedését.

Ugyanakkor a légitársasági főnökök arra utalnak, hogy épp a légiközlekedés részesei lehetnek azok, amelyek a kormányokat olyan közös programokra, eljárásokra késztetik, amelyek hatékonyabbá teszik a járvány elleni védekezést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek