Prágából Kassára Pendolinóval?

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.08.14. 17:45
Pendolino_kiskep

Ami eddig csak sci-finek látszott, az most közel van ahhoz, hogy valósággá váljon. A Cseh Vasutak vezérigazgatója kedden azzal rukkolt elő, hogy a vasúttársaság komoly tárgyalásokat folytat szlovák partnerével annak érdekében, hogy a decemberi menetrendváltástól Pendolino járhasson Prága és Kassa között.

Zábřeh na Moravě közelében dől az ívben a Pendolino<br>(fotó: ČD)

A hír valósággal megrengette a földet úgy Csehországban, mint Szlovákiában. Az egyetlen nappali vasúti összeköttetés a cseh főváros és Szlovákia második legnagyobb városa között a Prága–Olomouc–Vsetín–Puhó–Zsolna–Kassa vonalon bonyolódik le. Évek óta szlovák szerelvény közlekedik ezen a járaton. Most változás állhat be, persze még semmi sem dőlt el. Pontos információk még nincsenek, például nem tudjuk, hogy a Pendolino szerelvény a most meglévő Košičan EC-n közlekedne, vagy egy teljesen új járat indulna SuperCity kategóriában. A Pendolinók ugyanis az ostravai agglomeráció felé járnak, a Košičan EC viszont puhói átmenettel közlekedik. Azt sem tudni, hogy helyjegyköteles lesz-e a kassai Pendolino, vagy kell-e majd valamiféle felárat/pótjegyet fizetni rá.

A repülős elrendezés miatt az ember szűkösnek érzi a belteret<br>(fotó: a szerző)

Ismert a tény, hogy decembertől Kassára a két cseh konkurens magánvasút-társaság is járat majd egy-egy pár InterCityt Prágából, tehát meg is van az ok, amiért egyszer csak a ČD úgy döntött, a prémiumosztálynak számító zászlóshajóját küldi Kelet-Szlovákiába. A terveknek még nagyon az elején járnak, meglátjuk mi lesz belőle, de egy biztos: a vasúti konkurencia győztese az utas. Több járat, jobb szolgáltatás olcsóbb „végeredmény.”

A bisztróban még sört is csapolnak<br>(fotó: a szerző)

A Pendolinók Szlovákiában nem ismeretlenek, 2006-ban például Prága és Pozsony között közlekedett naponta a cseh csúcsminőség. Napjainkban csak cseh belföldi járatokon láthatók a szerelvények a Františkovy Lázně–Cheb–Plzeň–Prága–Olomouc–Ostrava–Bohumín szakaszon. A fedélzeten olyan szolgáltatások vannak, mint az ingyen wifi, fedélzeti portál, bisztró, légkondi, kényelmes ülések, stewardok, és még sorolhatnánk.

Az árakról még korai lenne találgatni, de valószínű, hogy a konkurencia piacra lépése miatt legalább emelés nem lesz, sőt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek