Prága támogatja az éjszakai járatok beindítását

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.12.29. 18:00
Nightjettel Prágából akár Párizsba

A cseh főváros évi 675 millió foritnyi pénzt költene a nightjetek népszerűsítésére, az üzemeltetési költségek támogatására.

A Prágai Közgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot, amiben leszögezik, hogy akár 50 millió koronával (675 millió forint) segítenék évente azoknak a vasúti szolgáltatóknak a munkáját, akik Prágából közlekedtetnének éjjeli járatokat, összekötve így a cseh fővárost számos európai nagyvárossal. Három fő irányt jelöltek meg a városatyák:

  • nyugat felé Amszterdam, Brüsszel és Párizs úticéllal,
  • észak felé Hamburg és Koppenhága úticéllal,
  • valamint dél felé Milánó, Velence és Róma célállomásokkal.

A dokumentumban többek között szerepel, hogy Prága földrajzi fekvésének köszönhetően stratégiai kiindulópontja lehet az éjjeli vasúti járatoknak több irányba is. Az utóbbi (vírus előtti) időben egyre inkább megnövekvő éjjeli járatok iránti kereslet arra ad okot, hogy legalább meg kell próbálni a külföldi vasúttársaságokkal együtt, hogy mennyire, milyen keretek között valósíthatók meg az éjszakai vonatok közlekedése. Egyik érvelés a támogatás mellett az, hogy több város is támogatja valamilyen módon a légi kapcsolatokat is, ezért nincs akadálya annak sem, hogy a vasúti kapcsolatokat is támogassák.

Az éjjeli járatok lehetséges reneszánszáról már korábban is írtunk, több országban látszik igyekezet az éjszakai járatok felélesztésére, tekintettel a környezetvédelmi irányelvek jövőbeni betartására is. A csehek idén nyáron győződtek meg arról, hogy az éjjeli vasúti kapcsolat iránt nagy a kereslet, a nyári szezonban a fiumei fürdősvonatot több mint 60 ezer utas vette igénybe. A járatok átlagos foglaltsága kilencven százalék körül mozgott mindvégig, az egyes járatok 500–560 fős kapacitása mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek