Tíz nap alatt juthatnak el vasúton az áruk Hongkongból Moszkvába

iho/vasút   ·   2023.06.14. 12:00
ukran_kontenervonat

A napokban elindított intermodális expressz-szolgáltatás előtt tizennégy nap volt a standard tranzitidő.

A Hongkongból induló szállítmányokat vagy helyben, vagy pedig a városállam közelében található, kínai Sencsenben rakják tehervonatra, ami északi irányba halad és a kínai–mongol–orosz hármashatár közelében fekvő Mancsoulinál lép át Oroszországba, majd a Moszkva közelében található Vorszino vasútállomásáig közlekedik.

A szállítmányok elsősorban nagyértékű termékek, többek között felsőkategóriás elektronikai cikkek és az e-kereskedelem árui. A kínai Nagy-öböl térségéből (Makaó, Hongkong, Kanton tartomány) Oroszországba történő fuvarszolgáltatás nem újkeletű, mivel eredetileg 2021 júliusában indult. Az újdonság a mindössze tíznapos tranzitidő: az eddigi hasonló szolgáltatások tizennégy nap alatt tették meg a két célállomás közötti útvonalat.

Az expressz szolgáltatás néhány nappal azt követően jött létre, hogy a kínai Fesco és az Oroszországi Vasutak (RZSD) bejelentették: megállapodást kötöttek az autók és a postai áruk szállításnak felgyorsítására a két ország viszonylatában. A felek mindkét irányban fogják használni a Moszkvát Mancsouiluval összekötő úgynevezett RailJet szolgáltatást, melynek maximális tranzitideje öt nap, és irányonként hetente kétszer lesz elérhető. A kínai határállomás és az orosz főváros közötti utat jelenleg körülbelül hét–nyolc nap alatt teszik meg a szerelvények – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek