Újabb kört kér a Desiro ML-ekből az ÖBB

iho/vasút   ·   2023.03.16. 15:00
obb_siemens_desiroml

Huszonhét villamos motorvonattal frissülhet a vasúttársaság járműállománya.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) eddig összesen 246 Desiro ML-t rendelt meg a Siemens Mobility-től, ezek közül kétszázat egy még 2010 áprilisában kötött keretmegállapodás értelmében. A korszerű motorvonatok első példányai 2015 decemberében álltak forgalomba, mára pedig már kétszáznál is több közlekedik Ausztria-szerte. Az ÖBB előzőleg 2021 augusztusában rendelt négyrészes Desiro ML-eket a Siemenstől.

A napokban bejelentett, legújabb szerződés hetvenöt méter hosszú, háromrészes szerelvényekre vonatkozik.

A várhatóan 2025-től forgalomba álló Siemens-vonatok körülbelül 220 ülőhelyet fognak kínálni, az utasok a fedélzeten ingyenes wifit, minden üléssornál egy-egy hálózati csatlakozót vehetnek majd igénybe, továbbá elérhetik az ÖBB Railnet elnevezésű információs és szórakoztató portálját is. Az új motorvonatokon két kerekesszéket és akár huszonnégy kerékpárt is el lehet majd helyezni. Az ajtóknál alacsony belépés segíti majd a gyors utascserét, a két WC közül az egyik pedig teljesen akadálymentes lesz, sőt, a kisgyerekkel utazók előtt pelenkázóasztal is rendelkezésre fog állni.

A százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű járművekre feltelepítik a Siemens Trainguard 100/200/300 ETCS vonatbefolyásoló rendszerét is – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Siemens Mobility)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek