Újabb nagy fogás a Škodának: hálókocsikat gyárthat a Trenitaliának

Korcsmáros Gábor   ·   2023.08.10. 09:00
olasz2

Összesen akár háromszázhetven vasúti kocsit gyárthatnak 732 millió euróért.

A Škoda Group az olasz Titagarh Firema vállalattal alkotott közös konzorciuma nyert el Olaszországban egy nagy vasúti járműbeszerzési tendert, aminek tárgya az olasz Trenitalia vasúttársaságnak gyártott háló- és fekvőhelyes kocsik. Nagy fogás ez a cseh járműgyártónak, hiszen nem kevesebb, mint háromszázhetven vasúti kocsiról van szó összesen, egyelőre azonban csak hetven vasúti kocsit vesz meg biztosan az olasz Trenitalia. A teljes flotta megrendelése esetén a beszerzés értéke 732 millió euró.

A hálókocsi fülkéje

Ez lesz a Škoda történetének egyik legnagyobb méretű beszerzése. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a konzorciumon belül mekkora részesedése van a cseh cégnek. A Titagarh Firema egy indiai vállalat, amely a Nápoly melletti Casertában lévő leányvállalatán keresztül szállt be a versenybe. A Trenitalia Intercity Notte márkanév alatt üzemeltet éjszakai járatokat Olaszország északi és déli részei között. 

A szerződés értelmében előbb hetven kocsit gyártanak, negyvennégyet Comfort, huszonkettőt DeLuxe, négyet pedig Economy kategóriában. Ennek a biztos beszerzésnek az értéke 138,59 millió euró.

DeLuxe

A DeLuxe kategóriájú kocsik egy teljesen új dimenzióját kínálják majd az éjszakai utazásnak. Kényelmes, tágas hálószobára hasonlító kabinokkal vannak felszerelve, amelyek közül hat egyágyas és két kétágyas. Mindegyikhez saját WC és zuhanyzó tartozik. A légkondicionáló megoldásnak köszönhetően a hőmérséklet minden kabinban egyénileg szabályozható. Modern információs és audio/video szórakoztató rendszer is van a kabinokban. A kocsiban egy kisebb konyha is van, amely elektromos konyhai eszközökkel van felszerelve.

Comfort

A Comfort kategóriás kocsikban hét, saját mosdóval felszerelt négyágyas kupé lesz. Az egyik kabin a mozgáskorlátozottak és kísérőik számára lesz kialakítva. A légkondicionálás egyedileg szabályozható minden egyes fülkében.

Economy

Az Economy kategóriájú kocsik 2+1 üléses elrendezésű utasteret kínálnak. A maximális kényelem érdekében az egyes ülések elválasztó falakkal, karfákkal és nagy méretű fejtámlákkal rendelkeznek, minden ülésnek külön világítása van. A széles középső folyosó lehetővé teszi a belső tér kényelmes használatát utazás közben, míg a beszállótérben nagyméretű poggyász elhelyezésére alkalmas csomagtartók és tárolóhelyek találhatók. 

A termes kocsi

A Škoda számára ez a második éjszakai vonatokra vonatkozó megrendelés az elmúlt évben. Tavaly decemberben a finn állami vasúttársaság, a VR által kiírt pályázaton nyert el vasúti járművekre vonatkozó beszerzést. Nemrégiben pedig egy egyiptomi mozdonyfelújítási pályázaton volt sikeres a cseh járműgyártó.

Fotók: Škoda Group

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek