Újabb negyven Vectront vásárol a DB Cargo

iho/vasút   ·   2019.01.23. 11:15
db-zold-400

A DB Cargo és a Siemens Mobility által a napokban aláírt keretszerződés legfeljebb száz Vectron vásárlását teszi lehetővé. A vasúttársaság első körben negyven többáramnemű (MS) villanygépre nyújtotta be igényét. A mozdonyokat villámgyorsan el is kezdi szállítani a német gyártó: az elsőket már 2019 februárjában átveheti a DB Cargo, de a negyvenedikre is csak 2020 júniusáig kell majd várnia – jelenti a Railway Gazette.

Eddig száz Vectront rendelt meg a DB Cargo a Siemenstől, és további százra még lehetősége van

A százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű, 6400 kilowatt teljesítményű járművek nemzetközi tehervonatokat fognak továbbítani Európa számos országában, ezért ellátják őket az Egységes Európai Vonatbefolyásolási Rendszerrel (ETCS), valamint az érintett országok saját vonatbefolyásolási rendszereivel is. A Vectronoknak köszönhetően a DB Cargo szerelvényein nem kell majd mozdonyt cserélni az eltérő villamosítási rendszerek közti váltáskor.

A megállapodás teljes kihasználásával akár kétszáz Vectronja is lehet a DB Cargónak: a Deutsche Bahn teherfuvarozó üzletága előzőleg 2017 augusztusában kötött egy szintén maximum száz mozdonyra szóló keretszerződést a Siemensszel. Abból akkor hatvan Vectront rendeltek meg elsőre, a fennmaradó negyvenet viszont még nem hívták le. 2018 nyarán a DB Cargóé lett az ötszázadik forgalomba állított Vectron is.

A Siemens Mobility az univerzális mozdonytípusból eddig már több mint nyolcszázat adott el negyvenegy megrendelőnek. A Vectronok Európában eddig Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Norvágiában, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban szerezték meg a közlekedési engedélyt – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek