Újabb Transmontanákat épít a CFR Călătorinak a Softronic

iho/vasút   ·   2024.08.03. 12:00
transmontana

Még tizenkilenc mozdony korszerűsödik, az első tesztjei a napokban kezdődtek meg.

A széria nagyrészt új konstrukció: az eredeti járműből csak a főkeret marad meg, minden más új, a Transmontana mozdonysorozat tervei alapján, mely Európa számos országában bizonyította már képességét és megbízhatóságát tehervonatok élén. A Softronicnál jelenleg a 229-es, a 318-as, a 295-ös, a 139-es és a 350-es mozdonyok vannak átalakulóban, ezek a korszerűsítés elkészültével, az új korszerűsítési szabvány alapján más pályaszámokat kapnak, valószínűleg a 480-as sorozatba sorolják majd őket. Az Európai Unió által támogatott országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszírozott projekt keretében tizenkilenc újabb Transmontana épülhet meg – számol be a Mobilitate.eu.

A Softronic az első kész mozdonyt már a craiovai gyár területén teszteli, az üzemeléshez szükséges tanúsítványok megszerzése érdekében a napokban indul majd az országos vasúthálózaton tervezett futópróbákra. A tesztek során az egységes európai vonatbefolyásolási rendszer (ETCS) mozdonyra telepített fedélzeti berendezését is tesztelik majd a Buftea–Brazi szakaszon, ahol már több mint tíz éve üzemel a rendszer.

A mozdony festési és matricázási mintázata a PNRR keretében korszerűsített összes mozdonyon és kocsin megjelenik: a mozdonyok oldalsó felületein híres vagy kiemelkedő román személyiségeket ábrázoló grafikákat fognak elhelyezni.

Az új Transmontana eleget tesz az összes átjárhatósági műszaki előírásnak (TSI), amik azokat a műszaki és üzemeltetési szabványokat határozzák meg, melyeknek minden egyes alrendszernek vagy alrendszerrésznek meg kell felelnie az alapvető követelmények teljesítéséhez, valamint az Európai Unió vasútihálózatai közötti átjárhatóság garantálásához. Ennek értelmében mind a tizenkilenc gépre feltelepítik az ETCS-t, melyet az európai és nem európai vasutak által használt számos, egymással nem kompatibilis rendszer helyettesítésére terveztek, és ami az egységes európai vasúti forgalomirányítási rendszer (ERTMS) jelző- és irányítórendszere.

(Nyitóképünkön a legújabb Transmontana mozdony. Kép forrása: Softronic / mobilitate.eu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek