Újjászülető M41-esek, avagy miért lett Hörgő a Csörgő?

iho/vasút   ·   2015.12.13. 18:45
horgcsorg0

Vasárnaponként időről időre fellapozunk egy-egy régi Indóházat, bízva abban, önök is olyan örömmel csodálkoznak rá archív írásainkra, mint mi magunk. A mostani az Indóház 2008. májusi számában jelent meg. A magazint digitális formátumban megvásárolhatja a dimag újságosstandján. De nemcsak a „rendes” Indóházban foglalkoztunk a Csörgőkkel: az Indóház Extra három lapszámot is szentelt a gépnek. Ezek is elérhetők a dimag standján, ez az 1. rész, ez a 2. rész, ez pedig a 3. rész.

* * *

Mindenes dízelek

A magyar vasút szinte bármilyen feladatra bevethető igáslovai, az M41-es sorozatú mozdonyok 1973 óta koptatják a hazai sínpárokat. Pályafutásuk kezdetétől fogva változatos feladatokkal birkóztak meg: a hivatásforgalomban közlekedő ingavonatok továbbítása, a nagyvárosok közötti távolsági gyorsvonatok célba juttatása mellett szerepet kaptak a teherforgalomban is.

A kissé megfogyatkozott tekintélyű és darabszámú, hangjuk alapján nemes egyszerűséggel csak Csörgőnek becézett gépekre új kihívások vártak az ezredforduló táján: az újkori útkeresést, a mozdonyok újjászületését és műszaki tartalmát igyekszünk bemutatni az olvasónak.

Előzmények

A MÁV dízelmozdony-beszerzése a Ganz gyártású M41-es sorozatú mozdonyok 1984-ben befejezett forgalomba állításával gyakorlatilag lezárult; ennek köszönhetően az ezredfordulóhoz érkezve kezdett kritikussá válni a dízeljárművek műszaki állapota. A zömében hazai és szocialista importból beszerzett vasparipák alkatrészellátása a volt KGST-országok iparának összeomlása miatt egyre nagyobb nehézségekbe ütközött. További problémát jelentett, hogy a mozdonyokat a tervbe vett selejtezés miatt egyre ritkábban küldték járműjavítói nagyjavításra, így azok állapota erősen leromlott; egyre gyakrabban jelentkeztek a túlüzemelés jelei, szolgálatképtelenségek formájában is. A pénzügyi lehetőségek számbavételével, valamint a hazai ipar támogatásának figyelembevételével született a döntés a dízelgépek remotorizációval egybekötött korszerűsítő felújításáról. Elsőként a tolatómozdonyok kaptak új szívet: 1999 végén állt munkába az első 400-as M44-es, majd bő egy hónappal később megkezdte munkáját az első remot M47-es is. Néhány évvel ezután került sorra a magyar vasút mindenes mozdonya, a Csörgő is.

Nagy Tamás felvételén a beledi íveket szeli a 2319-es, mögötte a Halászbástya IC-vel 2006 karácsonyának első napján. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Indóház-archív)

Remot kell

A külföldi motorgyártók érthető versengésének lenyomata a 2002 őszén elkészült két első remot Csörgő: az M41 2301-es a Zeppelin Power Systems által szállított CAT 3516B HD-SC típusú, 1500 kilowatt névleges – a mozdonyban értelemszerűen csökkentett – teljesítményű motorjával, míg a 2302-es az MTU 16V 4000 R40 erőforrásával gördült ki a szolnoki főműhelyből. Az első elképzelések szerint a székesfehérvári bázisárukról kiinduló gépek jellemzőit tapolcai személyzet hasonlította volna össze, ám végül oda csak a 2301-es került; a 2302-es otthona Dombóvár lett. Hamarosan, vagyis 2003 februárjától azonban a 2301-es is követte társát, és átköltözött Dombóvárra. A gépek elsősorban a 8802-8801 számú, Pécs–Dombóvár alsó–Kaposvár–Fonyód–Tapolca–Celldömölk és vissza viszonylatú sebes-, illetve gyorsvonatokkal közlekedtek Kaposvár és Celldömölk között, valamint a Kaposvár–Fonyód vonal helyi személyvonatait továbbították, de olykor még a Baja–Budapest viszonylatú Sugovica IC elején is látható volt az egyik Sárbogárdig. A sorozatmozdonyok forgalomba állításával a 2301-es Miskolcra, a 2302-es az MTU-motoros Szergejeket is üzemeltető szombathelyi vontatás állományába került.

Hörgők Szombathelyen

A vasi megyeszékhely remotjai heten vannak, mint a gonoszok; itt szolgál a korszerűsített masinák egyetlen MTU motoros gépe, a 2302-es. Celldömölkön további két gép erősíti a nyugat-magyarországi repertoárt.
A vasi erőgépek elsősorban a megyeszékhely és a főváros közötti intercityk Szombathely és Csorna közötti továbbításánál csillogtatják tudásukat, amelyek közül a Grazig közlekedő Halászbástya IC-vel egészen Szentgotthárdig is eljutnak az immár GySEV-kezelésben lévő 21-es vonalon. Szerepet kapnak még a Zalaegerszeg, Hodos irányú távolsági forgalmú, ablakos vonatok továbbításában is, így a Citadella IC-t is általában Hörgő repíti a magyar–szlovén üzemváltó állomásig Bobától. Találkozhatunk még velük a Győr–Celldömölk vonal távolsági vonatainak élén is, ahol jól megférnek hagyományos társaik mellett, amelyek az ingavonatok továbbításában tevékenykednek.
Az V-ös korridor még dízeles szakaszának közelmúltban megkezdett, valamint a 10-es vonal tervbe vett villamosítása esetén az itteni gépek szerepe jelentősen megváltozik, és felhasználási területük újragondolása vár a vontatási szakemberekre.

Az üzemeltetési tapasztalatok értékelése alapján az M62-eseknél és a remot Csörgőknél is a CAT-motor felé billent a mérleg nyelve, ezért 2004-ben e gyártó motorjaival tovább folytatódott a típus korszerűsítése. Már nem kifejezetten a vasútszakmai értékelés része, hogy az új motorral erőre serkentett gépek hangja megváltozott: a korábbi érdes, csörgős effektek helyett tompább, elnyújtottabb szívdobbanások szűrődnek elő a mozdonyok belsejéből. A változásokra a vasútbarátok közössége is reagált: a remot masinákat Hörgőnek becézik.

Járműszerkezet

Az eredeti és a korszerűsített mozdonyok között kívülről nem sok különbség ötlik a szemünkbe, csak a hozzáértők fedezhetnek fel egy-két apróságot. Az ergonómia és a biztonság korunk egyik legfontosabb követelményei közé tartozik, nem véletlen, hogy a remotorizáció során a mozdonyok vezetőfülkéjét tisztességesen átépítették. A jobb kilátás érdekében nagyobb méretű, kétrétegű biztonsági üvegből készült szélvédőket ragasztottak a homlokfalba, amelynek kialakítása alaposan megváltozott. A homloklemez mögött, a gépkocsik energiaemésztő zónáihoz hasonlóan masszív fémszerkezet szolgálja a mozdonyvezető védelmét egy esetleges ütközés során.

A vezetőállások tetején található a kompakt kialakítású légkondicionáló berendezés.

A mozdony futó- és hordműve változatlan – aminek köszönhetően megmaradt a jól ismert, mozgás közbeni nyikorgás, csakúgy, mint a járműszekrény kialakítása. Igaz, ez utóbbi lemezelését teljesen felújították. Sajnos ezzel összefüggésben számos panasz merült fel, hiszen sok mozdonynál jelentett gondot a géptér vagy a vezetőállás sorozatos beázása, ami a hegesztési varratok nem megfelelő minőségének tulajdonítható.

Számos forgóvázkeretnél észleltek repedéseket, töréseket. Különösen igaz ez a nyomatéktám bekötésének környékére, amelynek javítása hosszú időre kiveszi a mozdonyt a csatasorból.

Erőforrás és erőátvitel

Az eredeti, tizenkét hengeres PA4-es motort az egyesült államokbeli Caterpillar cég CAT 3512 B HD SC típusjelű, négyütemű, elektronikusan vezérelt közvetlen befecskendezéses, feltöltött dízelmotorja váltotta fel, amely napjaink egyik legkedveltebb erőforrásának számít szerte a világon. A dízelmotor tervezésekor és gyártásakor az alkalmazható legkorszerűbb technológiákat és anyagokat használták fel, ezért az jól szerelhető, áttekinthető és megbízható konstrukció. Igaz, egyáltalán nem olcsó, hiszen itt már nagyon szigorú technológiai és javítási fegyelmet kell tartani a tartós üzembiztosság érdekében. Különösen igaz ez a motor „fogyóeszközei” – légszűrők, kenőolaj – csereciklusának pontos betartására.

Az elektronikus motorvezérlő szavatolja a lehető legnagyobb hatékonyságot, és mindemellett számos diagnosztikai funkcióval segíti mind a mozdonyvezetőt, mind a karbantartást végzőket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a Caterpillar-erőforrások beváltak, bár néhány motor okozott kellemetlen perceket. Kartergáz, hengerfej- és befecskendezőelem-sérülések, továbbá a motor zaját csökkenteni hivatott hangtompító repedése azok a hibák, amelyek javításával a legtöbb időt töltötték a szakemberek.

A mozdonyba épített eredeti hidrodinamikus hajtóművek – Ganz-MÁVAG H182-11, vagy Voith L720 – megmaradtak. Csupán korszerűsítésen estek át, ami lehetővé teszi a hajtómű és a motor együttműködésének a járművezérlő számítógép általi elektronikus szabályzását. Érdekesség, hogy az első két mozdonynál még a beépített dízelmotorok fordulatszámát korlátozták az eredeti erőforráséval megegyezőre, de a „széria” kivitelnél már a hajtóművek behajtó áttételét módosította a korszerűsítést végző Ganz utódvállalat. Szerencsésebb lett volna az eredeti hajtómű korszerűsítése helyett egy új beépítése, de ez leginkább pénzügyi okokból elmaradt.

LoControl a vezetőálláson

A vezetőállás légkondicionált, amely a nyári nagy melegben elviselhetőbbé teszi a szolgálatot. Igaz, a tapasztalatok arra utalnak, hogy a klímaberendezés nem minden esetben képes felvenni a harcot a rekkenő hőséggel. A vezetőpult sokkal kényelmesebb az eredetinél: jellemzőek a kézreeső kezelőszervek és nyomógombok, továbbá a mozdonyvezető előtt elhelyezett, nagy képernyő tájékoztat a legfontosabb üzemi adatokról. A kijelzőn megjelenő adatokat a központi járművezérlő, a LoControl szolgáltatja – az információ jobbára általános üzemi adat, de a fontosabb részegységek üzemállapotának részletesebb bemutatása is lehetséges. Sajnos a kijelző miatt kissé magasra sikeredett műszerfal kitakar a kilátásból.

Hurkás mozdonyok

Debrecenben öt remot M41-es lakik, ezek egy része Püspökladány térségében sürög-forog. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon feladatuk a nemzetközi gyors- és a helyi személyvonatok célba juttatása; a tehervonatok itt inkább a Szergejeknek jutnak. Akad azért tehervonat is az itteni gépeknek: a füzesgyarmati Mol-telepre, illetve az onnan visszaérkező tartálykocsikat szállítják serényen a 128-as vicinálison. A Petőfi rónaságát átszelő 108-as (Debrecen–Füzesabony) vonal vonatai élén is gyűjtik a kilométereket a helyi gépek: két személyvonatpárral robognak át a Hortobágyon, ahol régi társaikat is foglalkozatja a vasút.
Eljutnak még az itteni gépek az ország legkeletibb csücskébe is: a megyeszékhelyről Fehérgyarmatig közlekedő közvetlen személyvonatokkal csattognak végig a Nyírségen, majd a Kraszna és a Szamos hídján.

A vezetőálláson olyan apróságok is a mozdonyvezető kényelmét szolgálják, mint a meleg vizes kézmosó, a hűtőszekrény, a többféle helyzetbe állítható vezetőülés és a fűthető visszapillantó tükör. A korszerűsítésnél fontos szempont volt az eredeti mozdonyok magas zajterhelésének csökkentése, ami bizony nem úgy sikerült, ahogy az elvárható lett volna. A motor, a segédüzem és a futómű zaja, rezonanciája – utóbbi különösen igaz a sűrű ívekkel teletűzdelt szakaszokon való haladás során – ugyanis továbbra is meglehetősen zavaró a vezetőállásban. Üzemelő tetőventilátorok és légsűrítő esetén a kommunikáció már csak emelt hangon lehetséges. A hangos vezetőállás egyik oka az elégtelen zajszigetelés, valamint a géptérbe nyíló ajtók tökéletlensége. Jóllehet utóbbiak új gyártásúak, de máris akadnak olyan mozdonyok, ahol vetemedésük miatt a záródás nem tökéletes.

A mozdony fékberendezése alapos változáson ment keresztül. Elektropneumatikus vezérlésének köszönhetően sokkal kényelmesebb és jobban kezelhető lett.

Felettébb érdekes, hogy a remot M41-esek nem rendelkeznek a classic gépek egyik sokrétűen kihasznált tulajdonságával, a távvezérléssel. Holott akadhat olyan vontatási feladat, ahol szükség lenne erre a képességre.

Segédüzem

A mozdony segédüzemének kialakítását már a gyártáskor a korszerűnek tekinthető, egyedi villamos motorokkal hajtott gépek jellemezték, és ez a korszerűsítés során sem változott. A légsűrítő, a tetőbe épített szellőzőventilátorok megmaradtak. A legfontosabb újdonság a beépített kiegészítő energiaforrás, amely 11,2 kilowattos teljesítményével gondoskodik a dízelmotor álló helyzetében a klíma-, az előmelegítő és fűtőberendezés, valamint az akkumulátortöltés energiaellátásáról. Hideg télben rendkívül hasznos a Webasto-féle hőntartó berendezés, amely a dízelmotor és a vezetőállások melegen tartásáért felelős. Ennek a két berendezésnek köszönhetően a mozdony zimankós időben is felügyelet nélkül hagyható, nincs szükség a téli járatásra, amely nemcsak pazarló, hanem olykor komolyan zavaró tényező is. Ne feledjük, az eredeti erőforrás hangja messziről jelzi, itt bizony Csörgővel van dolgunk!

Figyelemre méltó, hogy a mozdonyban található villamos rendszerek három különböző feszültségszinten üzemelnek. Ettől a megoldástól eleinte kissé féltek a karbantartást végző szakemberek, de a gyakorlatban végül remekül bevált.

A hagyományos mozdonyoknak is volt villamos vonatfűtésük, ám a fűtési fővezetékben megjelent feszültség nagysága és frekvenciája a motor – és a vele merev kapcsolatban lévő főgenerátor – fordulatszámától függött. Emiatt a téli időszakban, bekapcsolt vonatfűtés esetén a dízelmotor emelt fordulatszámon dolgozott. Az eredeti mozdonyokba később egy feszültségstabilizátort is beépítettek a minél stabilabb fűtési feszültség megteremtése érdekében. A korszerűsített járművekbe épített villamos eszközöknek – inverter, simító-fojtó tekercs és transzformátor – köszönhetően már állandó, a motor fordulatszámától független 1500V 50Hz feszültség biztosítható.

Fehérvár gépei

Székesfehérvár jelenleg kilenc remotorizált M41-es sorozatú dízelmozdonyt üzemeltet, amelyek leginkább az egykori tapolcai fűtőház kiszolgálta vonalakon teljesítenek szolgálatot. A Balaton északi partján, a 29-es vonalon, és a Somogyországot átszelő 36-os vonalon egyaránt találkozhatunk velük, és a celldömölkiek által lovagolt gépek eljutnak Győrbe és Zalaegerszeg környékére is. Elsősorban személy- és gyorsvonatok, valamint időnként tehervonatok élén láthatók a korszerűsített mindenesek.
Nyugodtan kijelenthető, hogy a magyar tenger északi partján húzódó fővonal a mozdonyok számára igazi nyúzópróbát jelent, mert nem elég, hogy a vonal ív- és lejtviszonyai meglehetősen igénybe veszik a futó- és hordművet, a nyári forgalomban tekintélyes, és gyakran minden bokornál megálló vonatok is komolyan megterhelik az erőátviteli elemeket, a hajtóművet és a motort.
A tóparti forgalomban a mozdonyok gázolajfogyasztása nem produkál olyan kedvező értéket, mint máshol dolgozó társaik átlaga, ami az előbb említett körülmények mellett nem is csoda. De a kisebb terhelésű vonatoknál, továbbá az előfűtésnél azért előjön a remotorizálás előnye, a csökkent gázolajfogyasztás. Mindenképpen a mozdonyok javára írandó, hogy üzembe állításuknak köszönhetően a frekventált nyári időszakban lényegesen kevesebb fekvemaradás nehezíti a balatoni forgalom lebonyolítását, bár vannak olyan vonatok, amelyek azért nagyobb gépek után kiáltanak. Az évek során kiderülhet, hogy a mozdonyok mennyire lesznek képesek megfelelni a vontatási szakemberek elvárásainak.

 

A harmincötök

Napjainkig összesen harmincöt M41-est korszerűsítettek (lásd táblázatunkat). Feladataik, akárcsak születésükkor, jelenleg is változatosak: intercityket, gyors-, helyi és távolsági személyvonatokat, valamint tehervonatokat továbbítanak. Ingavonati közlekedésre viszont nem alkalmasak, ez a kiváltság megmarad öreg társaiknak és a gazdaságosabb üzemű motorvonatoknak.

Remot, Miskolc

A borsodi megyeszékhelyen tucatnyi remot M41-es erősíti a dízeloldal járműveit. Az első masina 2004 őszén érkezett, és rögtön jó kezekbe került, hiszen a korábban érkezett remot Dácsiákon a szakemberek már megismerkedtek a friss műszaki megoldásokkal. A gépek közül három a Miskolcot Ózddal és Tornanádaskával összekötő vonalakon rója kilométereit rendszerint három kocsiból álló ablakos vonataival. Bánrévén jól jönne az ingavonati üzem lehetősége, és ehhez a vezérlőkocsi, így elmaradhatna a kötelező jellegű körbejárás, járműakasztás, kevesebb ideig tartaná fel a régi csapórudas sorompó a 26-os főközlekedési út forgalmát. A gépek nagyobb része a még dízeles kiszolgálású Szerencs–Sátoraljaújhely vonalon forog, amelynek villamosítását már tervbe vették. Eljutnak egészen a szomszédos szlovák állomásig, Tótújhelyig (Slovenské Nové Mesto) is. Errefelé a vonatok már kissé nagyobb terheléssel közlekednek, mint a két másik borsodi trakcióban, és akad tekintélyes tehervonat is, amely a szintkülönbséggel, emelkedőkkel, ívekkel együtt már próbára teszi a vasparipákat. Harmadik bevetési területük várhatóan a Budapest-Keleti pályaudvar–Somoskőújfalu között és viszont közlekedő egyetlen gyorsvonatpár továbbítása lesz Hatvan és az északi végállomás között, hatvani személyzettel.

A Csörgő-korszerűsítéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hiszen számos érdeme mellett azért néhány gyenge pontja is akad. Perdöntő egy ilyen korszerűsítés értékelésénél, hogy az eredetihez képest gazdaságosabbá vált-e az üzemeltetés. A járművek fogyasztása kedvezőbb az eredeti kialakításhoz képest, de az világosan látszik, hogy komolyabb terhelés esetén ezek a mozdonyok is megkövetelik a magukét a meglehetősen drága gázolajból. Ehhez kapcsolódik, hogy a mozdony vontatási tulajdonságai gyakorlatilag nem változtak, vagyis továbbra is eredeti feladatkörüknek megfelelő alkalmazás esetén képes a mozdony az elvárt megtakarítás biztosítására. Tehát a csodavárás egy ilyen korszerűsített mozdonnyal szemben merő illúzió, de kényelmesebb, kezelhetőbb, és úgy tűnik, a további tíz-tizenöt éves üzemeltetés lehetősége egyelőre biztosított.

Összeállította: Grátzer Ákos, Mucsi Barnabás, Papp György

Múltidéző sorozatunk korábbi írásai

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek