A BLS Cargo forgalma is megsínyli a pandémiát

iho/vasút   ·   2021.04.19. 18:00
1024px_blscargo_vectron

A svájci teherfuvarozó magánvasút tavaly tíz százalékkal kevesebb vonatot közlekedtetett le, mint 2019-ben.

A napokban adta ki 2020-as eredményeit a BLS Cargo: a vasúttársaságnak tavaly 5,5 százalékkal, 277 millió svájci frankra, vagyis körülbelül 90 milliárd forintra esett vissza a forgalma, a teljes éves nyereség pedig 1,9 millió frankot (közel 620 millió forintot) tett ki.

Habár a koronavírus-pandémia jelentősen érintette a forgalmi eredményeket, kiváltképp a tavaly márciusban kezdődő első lezárások idején, a költségkontroll segített a jövedelmezőség fenntartásában. Nyereséges vállalatként a BLS Cargo üdvözölte a svájci szövetségi kormány által nyújtott pandémiás gazdasági segélyalapot, melyet igénybe is vettek.

A társaság 2019-hez képest tíz százalékkal kevesebb vonatot közlekedtetett le 2020-ban, szám szerint 19 ezer 956-ot – egy évvel korábban 22 ezer 265 szerelvényt kezelhettek. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a lezárások alatt az olaszországi gyárak hosszabb időre leálltak, csökkentve ezzel a nyersanyagok, alkatrészek és késztermékek fuvarozása iránti igényt. A forgalom csökkenéséhez, még ha csak kis mértékben is, de a BLS tulajdonában álló Lötschberg-vonalon tavaly nyáron végzett pályamunkák is hozzájárultak.

A tavalyi év során a BLS Cargo integrálta a 2019-ben felvásárolt Crossrail Benelux vasúttársaság tevékenységeit, ezzel a korábbi Crossrail-üzletágak már a társaság belgiumi és németországi leányvállalataivá váltak. Ennek köszönhetően hosszú távú fuvarokat is szervezhetnek, például egyetlen mozdonnyal vihetnek el tehervonatokat Belgium és Olaszország között. A távolsági nemzetközi fuvarozás erősítése érdekében a BLS Cargo 2020-ban még tíz Siemens Vectron MS típusú, többáramnemű villamos mozdonyt szerzett be.

A társaság idén egyelőre nem érzékel akkora visszaesést az árufuvarozásban, mint tavaly, a jelenleg is számos országban zajló pandémiás lezárások és korlátozások ellenére sem – számol be az International Railway Journal.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek