A dicsőséges csihipuhi vasúton, archív képeken

iho   ·   2014.11.24. 11:15
00kicsi

Megállj, megállj, kutya Szerbia! – ezzel a dallal vonultak csatába a Monarchia közös hadseregének bakái, akik az ígéret szerint lombhullásra haza kellett volna, hogy érkezzenek. Hogy ez nem sikerült, a történelemkönyvekből tudjuk. Az első világháború volt az, ami az addigiakkal ellentétben valóságos technikai forradalmat hozott, többek közt a vasútnak is komoly szerepe volt a csapatok és az utánpótlás szállításában.

Ezen a képen már nyoma sincs a háború kitörésekor látható eufóriának<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: fortepan.hu)

A Fortepan közelmúltbeli frissítésében több, az első világháborút ábrázoló fotó került elő, jórészt Urai Dezső jóvoltából. A nisi vasútállomástól kezdve az ellátmány és a katonák szállítására használt különböző, főleg a német tartományokból származó teherkocsik tűnnek fel a képeken. Láthatunk feltehetőleg szemlére érkezett tiszteket, várakozó katonákat, ellátmány kirakodását, az állomásokra kiérkezőket. Jó böngészést!

„Nem kell szénát kaszálni a lovának”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek