A Dragon elvált az űrállomástól

iho/repülés   ·   2012.05.31. 11:58

Magyar idő szerint nem sokkal dél előtt a Dragont Don Pettit a kanadai robotkarral kiemelte a dokkolási pozícióból, majd az űrhajó a saját hajtóművei többszöri begyújtásával eltávolodott az űrállomásról az Indiai óceán fölött. Ezzel a világ első magánűrhajója megtette a következő fontos lépést első ISS-útjának teljes sikere felé.

Mint korábban beszámoltunk róla, az űrhajó a sikeres start után három nappal május 25-én kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz, problémamentes volt az ajtók kinyitása, és az állomás lakói áthordták a Dragon által hozott élelmiszert és felszerelést, többek közt azoknak a kísérleteknek az anyagait, amelyeket amerikai iskolások javasoltak és állítottak össze.

A visszatérés azért a legkritikusabb szakaszok egyike, mert az űrhajó minden elődjével ellentétben többször felhasználható, de természetesen csak akkor, ha tökéletes állapotban ússza meg a belépést a légkörbe és az ejtőernyőkkel való leereszkedést a Csendes-óceánra, Kalifornia partjai közelében. Ez a délutáni órákra várható.

A kísérlet teljes sikere utat nyit a „menetrend szerinti” teherszállításhoz, a későbbiekben pedig az ISS legénységének cseréjéhez a Dragonnal, amelynek személyszállító változata egyszerre akár hét űrhajóst is feljuttathat az űrállomásra.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.