A mozdonyvezetők okozták a kairói vonatszerencsétlenséget

iho/vasút   ·   2019.02.28. 10:54
400px_vonatbaleset_kairo

Ahogy már beszámoltunk róla, egy Alexandriából induló vonat a Kairó belvárosában található, II. Ramszesz fáraóról elnevezett főpályaudvarra érkezett meg szerdán délelőtt. A járat azonban lassítás nélkül, nagy sebességgel az ütközőbaknak csapódott, amitől a mozdony üzemanyagtartálya szétrepedt, a nagy mennyiségű gázolaj pedig felrobbant. A detonáció az állomás egy részét is elpusztította.

A mozdonyvezetők verekedése okozta a szerdai, legalább huszonöt halálos áldozottal járó karói vonatbalesetet (kép forrása: Twitter)

A katasztrófa eddig legalább huszonöt áldozatot követelt, a sérültek száma közel ötven. A baleset helyszíne borzasztó látványt nyújtott, sokan halálra égtek a robbanás során, a peronokat és a síneket holttestek borították.

A hatóságok azonnal elrendelték a szörnyű baleset okainak kivizsgálását. A nyomozás egy egészen elképesztő okra derített fényt: a mozdony két vezére összeszólalkozott, majd az irányításért felelős mozdonyvezető a fék aktiválása nélkül felállt a vezetőülésből, hogy ölre menjen kollégájával. A szolgálatban lévő vezér túlélte a balesetet, a rendőrség őrizetbe vette őt.

A tragédiát követően az egyiptomi közlekedési miniszter, Hisám Arafát benyújtotta lemondását, amit Musztafa Madbuli kormányfő el is fogadott. Madbuli a baleset kapcsán kihangsúlyozta: a vétkesek komoly büntetést fognak kapni.

Az északkelet-afrikai ország híres kaotikus közlekedéséről, a régi járművek, valamint a szinte semennyire sem karbantartott utak és vasúti pályák miatt gyakoriak a közúti és a vasúti balesetek. Egyiptom 2002-ben szenvedte el történetének eddigi legsúlyosabb vasúti katasztrófáját, akkor Kairótól negyven kilométerre délre egy vasúti szerelvényben keletkezett tűz, amiben háromszázhetvenen haltak meg. 2018 júliusában az egyiptomi vasútfelügyelet vezetőjét több vasúti balesetet követően menesztették.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek