A példa ragadós – Lengyelországban is megjelemnt az EKAER

iho   ·   2017.04.07. 10:03

A lengyel parlament elfogadta, és a köztársasági elnök is aláírta a közúti fuvarok ellenőrzéséről szóló törvényt – írja a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLKBT) honlapja. Az április 17-én hatályba lépő törvény – a büntetési tételeket tartalmazórendelkezéseket kivéve, ezek csak május 1-jétől érvényesek – megoldásai a hasonló magyar, német és portugál rendszerek tapasztalatait is figyelembe vették. A lényeges különbség a magyar EKÁER-rendszerhez képest, hogy nemcsak a belföldi, hanem a tranzitszállításokra is vonatkoznak a rendelkezések, a külföldi szállítmányozók számára azonban a tesztidőszak idejére egyszerűsítették az eljárást.

A rendszer bevezetésének indoka az olyan termékek fuvarozásának ellenőrzése, amelyekkel a szabálytalan forgalmi és jövedéki adó-elszámolások veszélye fokozottan fennáll, így a folyékony üzemanyagok és adalékaik, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek, denaturált szesz, szárított dohány tartoznak a bejelentésre kötelezett rakományok közé. A zárjeggyel ellátott, egyedi kiszerelésű termékekre, és az 500 kilogramm (500 liter) alatti mennyiségekre, továbbá a postai küldeményekre, a katonai és a nemzetközi szervezetek megbízásából végzett szállításokra a törvény nem vonatkozik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek