A pünkösdi hosszú hétvégén is kalandokkal vár a Zsuzsivasút

iho/vasút   ·   2022.06.03. 15:00
zsuzsi_lemenonap

Éjszakai csalogány-túra, Csillagles és pünkösdi királyválasztás: Hármashegyalján minden lehetőség adott lesz a testi-lelki töltekezésre.

Beköszöntött a nyár, ilyenkor a leghosszabbak a nappalok és a legrövidebbek az éjszakák, így érdemes kihasználni az időt a pünkösdi hosszú hétvégén és kiruccanni a természetbe. A Zsuzsi Erdei Vasút június első hétvégéjén is nagyszerű programokkal várja az utasokat Hármashegyalján, ahol minden lehetőség adott lesz a testi-lelki töltekezésre: a holdfényes Hármashegyi-erdőben éjszakai csalogány-túrán és Csillaglesen, valamint a hagyományok jegyében pünkösdi király- és királynéválasztáson is részt vehetnek az érdeklődők.

Amikor a Nap lemegy, és a Hold mutatja a fényt az éjszakai erdőben, a nappalhoz viszonyítva máshogyan érzékeljük a hangokat, illatokat, képeket. Képzeletünk felerősödik, és mivel a látásunkra nem támaszkodhatunk, a többi érzékszervet használjuk fokozottabban. A júniusi éjszakákon hallhatjuk a mezei tücskök ciripelése mellett a fülemüle énekét is. A népi nevén csalogány közismert énekesmadár, különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek. Június 4-én, szombaton este ezt a különleges élményt élhetik át mindazok, akik felülnek a Zsuzsi-vonatra és részt vesznek Varga Edit környezeti nevelő csalogány-túráján a holdfényes Hármashegyi-erdőben, ahol a csalogányok mellett több más madárfaj (rigók, vörösbegy és poszáták) énekét is hallhatjuk.

Csillagles elnevezéssel éjszakai csillagnézésre várja az érdeklődőket a Zsuzsi Erdei Vasút (képek forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

Az éjszakai erdei túra és a madarak koncertje után a fülek mellett a szemekre lesz szükség: Zajácz György csillagász segítségével csillaglesre várják az érdeklődőket. Derült idő esetén távcsővel mindenki megtekintheti majd az első negyed előtti Holdat, melynek felszínén kráterek, hegyek, sík területek látszanak. A Hold mellett kettőscsillagok és halmazok, sőt, akár meteorok is távcsővégre kerülhetnek. A program mindazoknak ajánlott, akik szeretnének egy különleges éjszakai élményutazásban és egy feltöltő erdei kalandban részt venni, melynek során az érzékszervekre hagyatkozva lehet felfedezni a holdfényes erdő különleges hangjait és a csillagos égbolt rejtelmeit.

A június 4-ei Éjszakai csalogány-túra és Csillagles elnevezésű program részletei:

  • A vonat 19:00 órakor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról.
  • Hármashegyaljára 19:55-kor érkezik.
  • 20:10-kor indul a Csalogány-túra a Hármashegyi-kilátóhoz.
  • 21:20-tól Zajácz György csillagász előadást tart a Természet Házánál, ezt követően kezdődik a Csillagles távcsővel.
  • A vonat 22:15-kor indul vissza Debrecenbe.

Június 5-én, vasárnap a pünkösdi hagyományoké lesz a főszerep Hármashegyalján. A Zsuzsi Erdei Vasút utasai a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesülettel feleleveníthetik a pünkösdi kis király és kis királyné választás hagyományát. Ennek szellemében lesz sok-sok muzsika és táncház, a legügyesebb gyerekeknek pedig meglepetés is.

A hagyományőrző program után nem maradhat el az erdei kaland sem, a Hármashegyi-erdő hűvös fái között bárki próbára teheti ügyességét, kreativitását és kitartását. Az erdei sétán az érdeklődők megtudhatják azt is, mire utal a Pünkösd három természeti jelképe: a pünkösdi rózsa, a fehér galamb és a zöld ág, továbbá megfigyelhetik a vadrózsabokrok szirombontását, az örvös galambok fészeképítését, valamint az üde zöld színekben pompázó nyári erdő színeit.

A június 5-ei pünkösdi program részletei:

  • A vonat 11:15-kor indul a Ruyter utcai állomásról.
  • 12:15-kor Pünkösdi király- és királynéválasztás a Bihari Bandával.
  • 14:00 órától 16:00-ig Pünkösdi élménytúra a Hármashegyi-erdőben Varga Edit környezeti nevelővel.
  • A vonat 16:45-kor indul vissza Debrecenbe.

A pünkösdi hosszú hétvégén a Zsuzsi Erdei Vasút hétvégi és ünnepnap szerinti menetrenddel közlekedik. A vonatok a Ruyter utcai kiinduló állomásról 8:30-kor, 11:15-kor és 15:00-kor startolnak, Hármashegyaljáról pedig 10:00-kor, 13:30-kor és 16:45-kor indulnak vissza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.