A Qatar információkat gyűjt a CSA állapotáról

iho/repülés   ·   2013.01.15. 17:33
cim2

A Qatar Airways valóban érdeklődik a cseh nemzeti légitársaság részleges megvétele iránt – erősítette meg a korábbi információkat egy dohai sajtónyilatkozat során a katari társaság vezérigazgatója.

Akbar Al-Baker szerint kisebbségi tulajdonrész megvásárlásáról van szó, de ezügyben tárgyalások még nem folytak a két tárrsaság között. Viszont a Qatar szakértői most gyűjtik a bankoktól és a privatizációs hatóságoktól az információkat a CSA helyzetéről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a prágai kormány legkorábban áprilisban dönt a nemzeti légitársaság részleges vagy teljes eladásáról. A privatizációs folyamat azután indulhatott el megint, hogy az Európai Bizottság elfogadta a CSA átalakítására vonatkozó terveket, és ezek bázisán jóváhagyta a szerkezetváltás finanszírozására szóló állami hitelt.

Az átalakulás részeként a CSA a napokban vonta ki a flottájából a legkisebb, és ezért gazdaságosan nemigen üzemeltethető Boeingokat, a 737-500-asokat, amelyek ráadásul a gépcsalád korábbi, „Classic” sorozatához tartoznak.

Az egyik retro-festésű CSA 737-500-as Ferihegyen: ezt is kivonják a szolgálatból

A cseh társaság iránt a Qatar és a Korean Airlines érdeklődik: utóbbival azért tűnik szorosabbnak a viszony, mert a légitársaság egy A330-as beszerzésével ismét hosszútávú vonalakat akar üzemeltetni, és az első járat épp a Prága-Szöul lenne, a koreai parnerrel kötött code-share megállapodás keretében. Az Öböl-menti légitársaságok közül pedig eddig az Etihaddal van a cseheknek kapcsolata, tavaly ugyancsak code-share megállapodásrévén indulhattak be a Prága-Abu Dhabi járatok.

Kapcsolódó hírek