A Siemens és a Newag konzorciumától vesz metrószerelvényeket Szófia

iho/vasút   ·   2016.03.16. 18:45
400px_inspiro_varso

A Sofia Metropolitan tavaly írt ki közbeszerzést a hármas metróvonal első, nyolc kilométer hosszú szakaszának járműveire, valamint jelző- és biztosítóberendezéseinek telepítésére. A tenderen a pályázatok közül a Siemens és a Newag konzorciuma kínálta a legalacsonyabb árat, így a spanyol CAF-ot megelőzve nyerte el a közbeszerzést. A napokban aláírt, 140 millió euró értékű megállapodás értelmében a német–lengyel partnerkapcsolat biztosíthatja a vonalon használni kívánt húsz szerelvényt, továbbá a közlekedésükhöz szükséges berendezéseket. A beruházást hetven százalékban uniós forrásokból finanszírozzák – adja hírül a Railway Gazette.

A Siemens szállítja a Trainguard MT elnevezésű fedélzeti és pályamenti kommunikációs vonatbefolyásoló-berendezést (CBTC), a Controlguide OCS vonatbefolyásoló-rendszert, a hangrádiót, az adatátviteli szolgáltatást, a SCADA elnevezésű felügyeleti ellenőrző- és adatgyűjtő-rendszert, a pályamenti digitális kommunikációs hálózatot, valamint a félmagas biztonsági peronfalat.

A varsói Inspiro-szerelvényekhez hasonlók lehetnek a szófiai hármas metróvonal automata rendszerű, ám felsővezetékes energiaellátású vonatai (forrás: Railway Gazette)

Habár a kelet–nyugati irányú hármas vonal első, a város keleti részén található Botevgradszko Sossze sugárutat és a délnyugati Ovcsa Kupel városrészt a föld alatt összekötő, nyolcállomásos szakasza GoA3-as automata rendszerrel lesz ellátva, a Siemens Inspiro-metrócsaládjába tartozó, háromkocsis vonatokon vezetőfülke is található majd. Az első két metróvonaltól eltérő módon a hármas vonal energiaellátása nem harmadik sínről, hanem másfél kilovoltos egyenáramot szolgáltató felsővezetékről történik. Az áramszedővel ellátott, hatvan méter hosszú, légkondicionált járművek kocsiszekrényeit a német gyártóóriás bécsi üzeme, forgóvázait a grazi egység építi. A készre szerelés és a járművek statikus próbái azonban már Lengyelországban, a Newag Nowy Sącz-i üzemében zajlanak. A Newag felel a vonatok karbantartásáért is a garanciális időszak alatt. A megállapodás lehetővé teszi további tíz szerelvény opcionális lehívását.

Ha teljes hosszában megépül, a tizennyolc kilométeresre tervezett szófiai hármas metróvonal a város keleti külterületén található Vaszil Levszki út és a nyugati Knazihevó között fog futni, tizennyolc megállót felfűzve. A vonal átszállási lehetőséget biztosít majd a Szent Klement megállónál az egyes, a Nemzeti Kultúrparknál pedig a kettes metróvonalakra. A pálya csak részben fut majd a talajszint alatt. Az első szakaszon csúcsidőben óránként 6500 utassal számolnak irányonként, a vonal maximális kapacitása óránként és irányonként 13 ezer utas, másfél perces követési idővel. A peronok száz méter hosszúra épülnek, hogy a jövőben akár hosszabb szerelvényeket is ki tudjanak majd szolgálni – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek