A Škoda felvásárolta a finn Transtechet

iho   ·   2015.08.08. 08:45
400px_vr_transtech_vezerlo

A Škoda Transportation a finn Pritech Oy befektetési társaságtól szerezte meg a finn vasúti gyártót. A Transtech részvényei közül magánkézben csak egy kevés marad: a családi tulajdonú Sinituote Oy cégen keresztül Ilka Brotherus kisebbségi tulajdonos maradhat. A tranzakció részleteit, így a vásárlás összegét sem hozták nyilvánosságra – adja hírül a Railway Gazette.

A Škoda betörhet a skandináv vasúti piacokra a finn Transtech felvásárlásával. A cég jelenleg is gyártja a VR a felvételünkön is látható, emeletes szerelvényeit<br>(fotó: Railway Gazette)

A Škoda Transportation-csoport elnöke, Tomáš Krsek elmondta, a Škoda rendkívül sikeres éveket tudhat maga mögött, főleg az exportpiacokat tekintve. A vállalat elsődleges hosszútávú célja, hogy megerősítse pozícióját, elsősorban a nyugat-európai piacokon, amelyhez a Transtech felvásárlása fontos lépés. A Škoda értékesítési osztályának alelnöke, Zdeněk Majer hozzátette, a Transtech skandináv éghajlati viszonyokhoz fejlesztett járművek terén elért szakértelme lehetővé fogja tenni, hogy a Škoda elindulhasson a következő hónapok során megjelenő skandináv tendereken. A Transtech is üdvözölte az új többségi tulajdonost, kiemelve, a csehek széles portfólióval rendelkeznek, amely elő fogja segíteni a fejlesztést és az innovációt.

Az International Railway Journal arról ír, hogy a Transtechet 1985-ben alapította a helsinki központú Rautaruukki fémipari vállalat, majd Otanmäkiben és Taivalkoskiban kezdtek el vasúti kocsikat építeni. 1991-ben a cég összeolvadt a mozdonyok és vasúti kocsik gyártására szakosodott, Tamperében található Valmet járműgyárral. A Rautaruukki 1998-ban eladta a taivalkoski üzemet a szintén finn Telateknek, majd 1999 júniusában az egész Transtechet a spanyol Patentes Talgónak. A Transtech 2007 márciusáig állt a spanyol cég tulajdonában, amikor is finn befektetők vásárolták fel.

A Transtech jelenleg keretszerződésben áll a helsinki közlekedési vállalattal, a HKL-lel alacsonypadlós villamosok szállítására, a finn nemzeti vasút VR-csoportnak gyárt emeletes és autószállító vasúti kocsikat, továbbá alvállalkozó számos műszaki projektben is. A 2014-ben kilencvenöt millió euró nettó árbevételt elkönyvelő cég körülbelül ötszázharminc dolgozót foglalkoztat a finnországi Ouluban és Otanmäkiben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek