A tavasz, amikor te is bringára ülsz!

iho/zöldút   ·   2012.04.17. 20:50
kiskep_cm2012

Csúcsokat döntő benzinárak, füstölgő metrókocsik, újabb bicikliutak, kerékpársávok és láthatóan egyre több bringás. Idén minden a kerékpárosok nyolcadik éve folyamatos kampányát erősíti. A kiskörúti forgalomszámláló márciusi adatai szerint 80 százalék feletti éves ütemben nőtt a biciklizők száma, ami egész Európában példa nélküli. A további gyors növekedéshez bőséges tartalék a budapesti háztartásokban található négy-ötszázezer kerékpár. A felvonulás szervezőinek célja, hogy tavasszal minél több embert vegyenek rá a praktikus, olcsó és egészséges városi kerékpáros közlekedés kipróbálására. Erre kiváló alkalom a most indult Bringázz a Munkába! kampány és a több tízezer ember részvételével zajló Critical Mass felvonulás is.

Önkéntesek százaira építő összefogásunk nem az autósok ellen – sőt, egyáltalán nem valami ellen –, hanem a kerékpározás feltételeinek javításáért, egy élhetőbb városért szerveződik. A budapesti Critical Mass legfőbb célja a kerékpáros közlekedést választók kritikus tömegének elérése, ami már nagyon közel van. Budapesten egyre csak nő a bringások száma, ez a folyamat már megfékezhetetlen. Nyolc év demonstrációi után tavaly kerékpársáv épült a Kiskörúton, most az Andrássy út válik biztonságosabbá. Egyre több a biciklitároló, küszöbön a közbringa rendszer. A növekedés tehát megállíthatatlan.

A főváros által tavaly és idén átadott új bicikliutakat és sávokat nagyra értékeljük, de felhívjuk a döntéshozók figyelmét a további átalakítások égető szükségességére. A budai felső rakpart andalgó turistái közé vezetett kerékpárútján nyáron már dugók alakulhatnak ki, de megoldatlan a Rákóczi út, a Lánchíd valamint több fontos külvárosi útvonal helyzete is, írja sajtóközleményében a CM szervezői csapata.

További tudnivalók (pontos útvonal és közlekedési információk is) a Critical Mass weboldalán találhatók.

A budapesti felvonulás mellett több vidéki nagyváros kerékpárosai is demonstrálnak helyi célkitűzéseikért, így lesz vasárnap CM Debrecenben, Székesfehérvárott, Szegeden, Miskolcon, Egerben, Szombathelyen, Veszprémben és Gödöllőn.

Ettől eltérő időpontokban lesz még CM Nyíregyházán (április 20.), Oroszlányban és Győrben (április 21.), valamint Érden és Berettyóújfaluban (április 29.) is.

Kapcsolódó hírek