V4-csúcs a vasúton

iho   ·   2014.05.30. 16:45
00kicsi

A kétnapos csúcstalálkozón az észak–déli közlekedési és szállítási infrastruktúra kiépítésének kérdései játszották a fő szerepet. A MÁV által szervezett megbeszélés lezárásaként együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

A konferencia résztvevőinek csoportképe<br>(forrás: MÁV Zrt.)

A visegrádi négyek soros elnöki tisztét 2013. július 1-jétől Magyarország látja el, ennek a ciklusnak az egyik fő feladata az észak–déli közlekedési infrastruktúra kiépítése. 2013 novemberében szintén Magyarországon, Budapesten a V4 tagállamok összekötéséről írtak alá memorandumot, 2014 márciusában pedig magyar kezdeményezésre magas szintű közlekedési munkacsoport alakult.

A csúcstalálkozón a határforgalmi szabályozások aktuális kérdései mellett áttekintették a vasúti árufuvarozás versenyképesség-növelésének lehetőségeit. Az észak–déli irányú tranzithálózat kiépítése a kelet-közép-európai régió számára azért lényeges, mert a rendszerváltás után a nyugat-európai országok nyugat–kelet irányba fejlesztették a közlekedési infrastruktúrát. Eközben a V4 régiójában elmaradt az észak–déli közlekedési útvonalak létrehozása, márpedig ez a térség versenyképességének javítását is szolgálná. A mostani találkozón napirendre tűzték az észak–déli reláció fejlesztésének és a szolgáltatási kínálat javításának egyik lehetőségeként a tengerpartok és a V4 országok közötti autószállító és nyaralóvonatok kérdését is, amely újra népszerűvé válhat Európában.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a 2014–20-as uniós ciklus Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programjával (IKOP) kapcsolatban hangsúlyozta: azzal a céllal jött létre, hogy a magyar közlekedési rendszer – a hazai gazdasági folyamatok hatékony kiszolgálásával – a legnagyobb mértékben segítse elő az ország közlekedési csomópont-szerepének kiaknázását és versenyképességének fokozását. Ez a törekvés azonban csak a szomszédos országokkal való összehangolás útján lehet igazán eredményes.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója záróbeszédében eredményesnek minősítette a találkozót, kiemelte, hogy a V4 vasutak közötti kapcsolatokat erősíteni kívánják minden területen mind kétoldalúan, mind a nemzetközi szervezetek keretein belül, valamint rendszeresen konzultálnak a közös érdeklődésre számot tartó európai vasútpolitikai kérdésekben.

A találkozó végén a V4 országok magas rangú vasúti vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködés további elmélyítéséről, az információcsere folytatásáról a személy- és áruszállítás fejlesztése érdekében.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek