A350: fagyos próbák, és az első repülés utasokkal

iho   ·   2014.06.03. 14:30
cim4

Az Airbus megkezdte a hosszú távú repülési próbákat új utasszállítójával. Az A350 XWB második prototípusa, az MSN2, amely már nemcsak műszerekkel, de „rendes” utaskabinnal is berendezett példány, Toulouse-Blagnac repülőteréről szállt fel, hogy a tervezett elsőjáratpróbák egyikét 250 utassal és 30 Airbus szakemberrel a fedélzetén lerepülje.

Az utasok e két repülés alkalmával szintén a gyártó cég alkalmazottai, a kabinszemélyzetről a típus két jövendő rendszerbe állítója, az Air France és a Lufthansa gondoskodott.

ELF, Early Long Flights no.1: start, először majdnem igazi utasokkal

Az Airbus közleménye hangsúlyozza, hogy ezek az úgynevezett Korai Hosszú Repülések (Early Long Flights) nem részei a légialkalmassági engedély megszerzéséhez szükséges technikai teszteknek, de fontos szerepük van abban, hogy a típus megfelelően kiérlelten lépjen szolgálatba.

Nagyon is része volt azonban a típusengedély megszerzésének az a kemény próba, amelyen ugyanez a gép esett át az elmúlt hetekben az amúgy kellemes éghajlatú Floridában, a McKinley Klímalaboratóriumban, az Eglin légibázison. Az MSN 2 két és fél héten keresztül kellett, hogy elviselje a lehető legextrémebb hőmérsékleti viszonyokat, volt, amikor a különleges hőhangárban mínusz negyven fokban vizsgáztatták a repülőgép rendszereit, elektromos és hidraulikus működtetésű részegységeit, beleértve a hajtóműindítást is, de ugyancsak lepróbálták a különleges viszonyok közepette az utaskényelmi berendezéseket, konyhákat és toaletteket is.

Picit hideg volt... De bírta!

Az MSN2 egyébként  Dallasból érkezett Floridába: mint ahogy az iho/repülés erről is beszámolt, a prototípusok közül az első igazán hosszú, kilencórás út végén ez a 350-es volt az első, amely az Egyesült Államokban landolt, és persze ez az úticél és az ott tartott bemutató helyszíne sem volt véletlen: Dallas az egyik jövendő amerikai felhasználó, az American Airlines központja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek