Airbus-színekben az új típus vezérsíkja

iho/repülés   ·   2012.10.22. 13:44
cim

Megérkezett az Airbus új típusa, az A350 XWB első repülőképes példányának vezérsíkja, és Toulouse-ban megkapta a prototípusnak kijáró különleges festést.

Amint a gyár közleménye kiemeli, a kék-fehér Airbus-színek mögött sok technikai újdonság rejlik. A tíz méter magas függőleges vezérsík az Airbus németországi telephelyén készült, új tervezés a csatlakozása a törzshöz, szerkezetében könnyebb, aerodinamikailag jobban formált megoldás.

(fotók: Airbus)

Ami pedig magát a festést illeti, az új technológia környezetbarát és feleslegessé teszi mérgező komponensek használatát. Az új rétegelési technika révén kevesebb festéket és kevesebb oldóanyagot kell használni a gép külsejének kialakításakor, de az üzemeltetéskor is hasznosak az újdonságok, ugyanis az így festett gépek mosásához is kevesebb vegyszerre lesz szükség. Mint a cég közleménye hangsúlyozza, az új szélestörzsű belső kialakításánál is kevesebb és környezetbarát festőanyagot használnak majd.

Mint azt korábban az iho/repülés hírül adta, az A350-es első repülőképes példányának tözs-és orrszekciója a nyáron érkezett meg a Toulouse-i központi gyártóhelyre, a tervek szerint a típus 2014-ben áll forgalomba.

Kapcsolódó hírek