Aláírták a metrófelújítás első ütemének szerződéseit

iho   ·   2017.09.04. 12:18
004
(fotó: Vörös Attila)

Aláírták a 3-as metróvonal északi – Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti – szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket hétfőn Budapesten a BKV és a Strabag Építőipari Zrt., valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft. képviselői. Tarlós István főpolgármester közölte: az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke nettó 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozó értéke 47,8 milliárd forint. Az állomások esetében a műszaki átadás-átvétel megkezdésének határideje 2018. október 31., az alagút esetében ez a határidő 2020. július 24.

Ugyanakkor a BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal felújításának első üteme – a metró Újpest és a Lehel tér közötti pótlása – idejére kidolgozott forgalmi rendet bemutató mobilitási tervét. A metrópótlás az északi szakaszon november elejétől várhatóan egy évig tart, ekkor a szerelvények csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekednek. Az északi szakasz felújítása alatt esténként és hétvégéken az M3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni. A részletesen, térségekre lebontott, interaktív felületen bemutatott javaslatokra a BKK szeptember 4-től 17-én éjfélig várja a fővárosban közlekedők észrevételeit, hozzászólásait a www.bkk.hu/te/m3-eszak oldalon; a beérkezett javaslatokat a terv véglegesítésekor figyelembe veszi.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakaszon várhatóan egy évig nem közlekedik majd az M3-as metró, pótlására a BKK – megvizsgálva, hogy várhatóan miként rendeződik majd át a forgalom – lakótérségekre lebontott, részletes mobilitási tervet dolgozott ki. A www.bkk.hu/te/m3-eszak oldalon térségeként bemutatott tervek jellemzője, hogy a belváros elérése érdekében az utasok igénybe vehetik az Újpest-Központ és a Lehel tér között közlekedő metrópótló autóbuszokat, valamint a belváros gyorsabb elérését biztosító alternatív eljutási lehetőségeket.

A metrópótlási tervek részletesen szintén a www.bkk.hu/te/m3-eszak oldalon térségenként, interaktív, térképes felületen ismerhetők meg, ezen az oldalon keresztül véleményezheti bárki a tervezetet szeptember 4-től (hétfőtől) 17-én (vasárnap) éjfélig. A metrópótlás miatt kényszerűen megnövekedik majd az utazási idő, esetenként több átszállásra lesz szükség, amiért a BKK az érintettek türelmét kéri. A metróvonal infrastruktúra felújításának célja, hogy elkészültével az utasok kényelmesebben, megújult állomásokon és vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken, utazhassanak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek