Átadták az első 787-est Dél-Karolinából

iho/repülés   ·   2012.10.06. 08:00
SC_first_cim

Három éve kezdődött a Boeing dél-karolinai gyártóközpontjának építése, és pénteken adták át az első itt készült gépet a megrendelőnek, az Air Indiának. A légitársaságnak ez a harmadik Dreamlinere, az amerikai gyártónak pedig a 28. forgalomba álló kompozitépítésű 787-ese.

Gyűlekezés az átadási ünnepségre

Mint korábban hírül adtuk, az első 787-esét, hosszas huzavona után, végül szeptember elején vette át az indiai nemzeti légitársaság. Az átadást feltehetően a súlyos viták késleltették a Boeing és az indiai kormány között, utóbbi ugyanis a gyártótól hatalmas kompenzációt követelt a 787-es program csúszásáért, a légitársaságnak készülő gépek késedelmes leszállításáért. Hogy a kompenzáció végülis mekkora összegre rugott, arról nem szivárogtak ki hírek, az új-delhi kormány eredetileg félmilliárd dollárt akart volna.

Az első két gép még az everetti csarnokban készült. A dél-karolinai gyártóközpont első gépe viszont technikai okok miatt késett, ennek a példánynak az egyik GEnx-hajtóműve robbant fel még a nyáron gurulópróba közben, azóta a gyártó és a hatóság valamennyi ilyen típusú hajtómű átvizsgálását elrendelte, a General Electric a napokban közölte, megtalálta a gyártási problémát, ami az alacsony nyomású turbina tengelyének törését okozta.

Amikor a 787-es kigördült a szerelőcsarnokból

Mindezek a bonyodalmak azonban nem árnyékolták be annak megünneplését, hogy végre átadták az első North Charlestonban gyártott 787-est a megrendelőnek, hiszen a Boeing számára létfontosságú, hogy a hároméves csúszást és a tavalyi első átadást követően sikerüljön felgyorsítani az összeszerelést, és ezzel beinduljon végre az a folyamat, amelynek révén a 787-es gyártása nyereségessé válhat.

A gyorsítás már most is érzékelhető, a másoodik negyedévben hat 787-est sikerült átadni a megrendelőknek, a harmadikban meg már kétszer annyit. Az egyébként már legyártott gépek száma 70, feltehetően 45 példányon a korábbi gyártási hibák korrekcióját kell még elvégeznie a Boeing embereinek. A dél-karolinai telephely kapacitását a Boeing 2013 végére havi három gépre szeretné emelni.

Kapcsolódó hírek