Átcsempészték a kultúrát

Fritz Gergely   ·   2012.10.07. 18:30
sinokk

Október 5-én indult a rendhagyó járat a napfény városából Szabadkára. Ezúttal nem cigarettát, hanem a kultúrát csempészték át a szerb-magyar határon: felolvasások, zenei produkciók, kulturális programok várták az érdeklődőket a motorvonat fedélzetén. Erre bőven jutott idő, hiszen a körülbelül 50 kilométeres távolságot több mint két óra alatt győzik le a szerelvények.

Röszkéig Bézével utaztak a kultúrcsempészek<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>A külön nem jelölt képek a szerző felvételei

Az évek során a Szeged és Szabadka közti összeköttetés kultikus járművévé váltak a szerb ezüstnyíl sinobuszok. Nyílt titoknak számított, hogy a koros járműveken virágzik a csempészet, a fesztivál nevét adó kultúrcsempészet kifejezés is innen származik. A sinok hosszú ideig egészen Szegedig jártak, néhány éve már csak Röszkéig közlekedhetnek. Ez alól az esemény se jelentett kivételt, a résztvevőknek Röszkén át kellett szállniuk. Az utasokat Szabadkán további programok várták, majd másnap, október 6-án délután indultak vissza Szegedre. Az évről évre egyre népszerűbb fesztivált várhatóan jövőre is megrendezik.

Szabadkai hajnal sinobusszal<br>(fotó: Tevan Imre)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.