Átvette első Evolution mozdonyait az ENR

iho/vasút   ·   2019.12.22. 09:00
400px_ge_mozdony_enr

A jelentős méretű járműbeszerzésről még 2017 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi közlekedési minisztérium, az ENR vasúttársaság és az amerikai General Electric (GE) Transportation, amely 2019 elején összeolvadt a Wabtec-kel. A száz, teher- és személyvonatok továbbítására egyaránt alkalmas dízel-villamos mozdony értéke összesen 575 millió dollár, vagyis bő 160 milliárd forint. A költségek tartalmazzák a közel háromszáz főnyi személyzet típusismereti és karbantartási képzését is, amelyet a Wabtec szakemberei az ENR bázisain hajtanak végre – írja az International Railway Journal.

Befutott az első tíz Evolution dízelmozdony Egyiptomba. Az ENR százat rendelt belőlük a Wabtectől (kép forrása: Railway Gazette)

Az ES30ACi Light Passenger Evolution Series típusú gépek első tíz példányát a pennsylvaniai Erie-ben építette meg a Wabtec, és a napokban érkeztek meg hajón az észak-afrikai országba. A két légkondicionált vezetőállással rendelkező, hattengelyes mozdonyok szíve egy tizenkét hengeres, 2390 kilowatt (3200 lóerő) teljesítményű dízelerőforrás, amely váltakozó áramú vontatómotorokat táplál, tengelyenként külön-külön szabályozott hajtással. A lassítást dinamikus fékrendszer segíti.

A gyártó az ENR új és régebbi GE-mozdonyaihoz tizenöt évre biztosít termék- valamint alkatrésztámogatást, ráadásul több régebbi gépet fel is fog újítani – számol be a Railway Gazette.

Az ENR az elmúlt és a következő években jelentős járműbeszerzést hajt végre meglehetősen elavult flottájának korszerűsítése érdekében, mivel a régi, megbízhatatlan járművek állapota erősen veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.