Autó nélkül is felfedezheti Tokaj környékét: indul a Tokajbusz!

iho/közút   ·   2022.08.03. 15:00
tokajbusz_01

A Tokaj Intercitykhez hangolt új buszjáratok indulnak hétvégente Tokaj-Hegyalján, amikhez Borongoló néven egy- és háromnapos, kedvezményes árú napijegyet is lehet váltani.

Augusztus 5-étől péntek esténként és hétvégéken Tokajbusz néven új buszjáratokat indít a hegyaljai borvidéken a Volánbusz. A próbaüzemben október végéig üzemelő szolgáltatás Tokaj és Szerencs vasútállomásokon átszállást nyújt a személy- és intercity-vonatokra/ról Miskolc–Budapest, illetve Nyíregyháza–Debrecen irányába és irányából egyaránt. A térség vasúti szakaszain és buszjáratain új, minden vonatra és buszra érvényes, Borongoló elnevezésű kedvezményes napijegy is igénybe vehető. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megrendelésére létrehozott fejlesztés célja, hogy a kör-intercityk segítségével akár Budapestről, akár pedig az ország keleti felének nagyvárosaiból könnyen elérhetővé váljon a Tokaj-Hegyaljai borvidék, és autó nélkül, tömegközlekedéssel lehessen bejárni – számol be Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési államtitkár.

A Tokajbusz-járatokkal a borvidék több települése könnyen elérhető (térkép forrása: Volánbusz)

A Tokaj–Bodrogkeresztúr–Mád–Tállya–Rátka–Szerencs, a Szerencs–Rátka–Tállya–Mád–Bodrogkeresztúr–Tokaj–Tarcal és a Tarcal–Tokaj viszonylatokon péntek este, valamint szombaton és vasárnap késő délelőttől késő estig a vonatokhoz hangoltan, kétóránként közlekedő Tokajbusz-járatok útvonala érinti a térségben elhelyezkedő fontosabb turisztikai látványosságokat, pincészeteket is, ezzel a borturizmust is segíthetik: borkóstolás után még a térségbe autóval érkezők is igénybe vehetik. A borvidékre érdemes eleve vonattal utazni: Tokaj könnyen elérhető vasúttal, így akár Budapestről, Miskolcról, Debrecenből vagy Nyíregyházáról egy napra vagy egy hétvégére is érdemes ellátogatni Tokajra – az új buszjáratoknak köszönhetően pedig még egy pohár bor után is haza lehet jutni autó nélkül.

A Tokaj elnevezésű kör-intercitykhez csatlakozó buszjáratokkal autó nélkül is el lehet jutni Tokaj-Hegyaljára, így a bor fogyasztását sem kell nélkülözni (fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

A fejlesztéshez kapcsolódóan augusztus 5-étől új, közös vasúti-autóbuszos, Borongoló napijegyet vezetnek be, egynapos és háromnapos verzióban: előbbi 590, utóbbi 1190 forintért vásárolható meg a Tokajbusz-járatokon, a térség pénztáraiban, valamint a MÁV appon és automatákban – elővételben pedig már most is megvásárolhatók. A napijegyek a Tokajbusz-járatok mellett a Tokaj, Tarcal, Mezőzombor, Szerencs, Mád, Tállya, Rátka, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Erdőbénye településeket magába foglaló zónán belül a vonatokon, a Tokajbuszokon és más Volánbuszokon egyaránt felhasználhatók utazásra. A MÁV online jegyértékesítési rendszerein keresztül vásárolva tíz százalékos kedvezmény érhető el a jegyekre.

A TIM a MÁV-Starttól további menetrendi bővítéseket is megrendelt a térségben: Nyíregyháza és Miskolc között a hétvégéken is közlekednek a kora reggeli és késő esti személyvonatok, a Nyíregyháza és Szerencs közötti reggeli és esti személyvonatok útvonalát pedig Miskolcig hosszabbították meg. Ha a turisztikai fejlesztés beválik, jövőre akár tovább bővíthetik a kör/félkör-intercityk esti üzemidejét.

A Tokajbusz-járatokról és az új napijegyről bővebb információkat a www.volanbusz.hu/tokajbusz weboldalon lehet olvasni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek