Az ABB-től veszi a motorokat a Stadler

iho   ·   2013.05.21. 09:36

Az ABB legújabb generációs vontató- és fedélzeti berendezéseinek 76 motorvonatba történő beépítésére kapott megrendelést. A szerződés a már meglévő, Stadler-gyártmányú járműparkjukat fejleszteni kívánó vasúti üzemeltetők rendeléseinek újabb állomása. Az üzemeltetők között található a németországi Hessische Landesbahn, az olaszországi Südtiroler Transportstrukturen, a norvég NSB, a svájci Thurbo, és nem utolsósorban a MÁV és GYSEV is.

A berendezéseket 15 kilovoltos és 25 kilovolt, váltakozó áramú rendszerrel több mint 70 Flirt motorvonatba, és a GTW kocsikba építik be – áll az ABB sajtóközleményében.

„Az új megrendelések egyértelműen bizonyítják az ABB nagy teljesítményű hajtóműrendszereivel felszerelt Stadler vonatok sikerét és versenyképességét, továbbá az európai vasúti járműparkok megújítására és fejlesztésére irányuló folyamatos igényt. Ez megerősíti vezető pozíciónkat a megbízható, hosszú távú üzleti partnerek illetve a modern és energiatakarékos villamos-motorvonati hajtómotorok szállítóinak sorában.” – jelentette ki Ulrich Spiesshofer, az ABB Discrete Automation and Motion divíziójának vezetője.

Az ABB és a Stadler Rail társaság együttműködése 2002-ben kezdődött, azóta több mint 1200 FLIRT és GTW típusú vasúti járműbe építettek ABB hajtómotorokat. Az ABB termékeinek köre integrált fedélzeti áramellátó rendszerrel felszerelt vontatókonvertereket, valamint tetőre szerelhető vontatási transzformátorokat is tartalmaz. Az ABB vontatószerkezete a felsővezeték-rendszerből vételezett villamos energiát a motorvonatok, valamint számos másodlagos villamosenergia-rendszer – világítás, fűtés, szellőztetés és az automata ajtókat működtető rendszer - működéséhez szükséges feszültségszintre alakítja át.

Az ABB kínálatában hosszú ideje szerepelnek innovatív és energiatakarékos technológiai megoldások a vasúti közlekedés számára. Ezen felül a városi, intercity és nagysebességű forgalmi hálózatoknál alkalmazott szerkezeti elemek és alrendszerek gyártását és szervízelését is végzi mind a vasúti infrastruktúra, mind pedig a vasúti gördülőállomány vonatkozásában. Globális üzleti egységeinek köszönhetően az ABB élettartam-növelő támogatást, többek között karbantartási és felújítási szolgáltatásokat is biztosít.

Kapcsolódó hírek