Az NKH hiánypótlásra szólította fel az Alstomot

MTI   ·   2011.10.19. 18:10
Az NKH a fékrendszer műszaki biztonsági egyenértékűségét szakértők bevonásával vizsgálja, a vasúti jármű teljes körű dokumentációjával kapcsolatban viszont hiánypótlást kér, mert az elvégzett módosításokkal kapcsolatban további adatok szükségesek a vizsgálatok elvégzésére.

Az Alstom két kérelmet nyújtott be, az egyik a jármű típusengedélye, a másik pedig a fékrendszerrel kapcsolatos magyar szabályok alóli felmentés kérelme. Utóbbiról novemberben, a típusegedélyről pedig a kért iratok beérkezése után születhet döntés. Az Alstom már megkezdte a hiánypótlást.

A típusengedély kiadásával kapcsolatban figyelembe veszik az Alstom és a BKV közötti megállapodást, és a lehető legrövidebb időn belül eljárnak. A vasúti közlekedésről szóló törvény szerint a derogációs, illetve a típusengedélyezési eljárás ügyintézési határideje hat hónap.

Az Alstom augusztus 17-én juttatta el két kérelmét az NKH-hoz, miután megállapodott a fővárossal a régi szerződés módosításokkal elfogadott újbóli érvénybe léptetéséről. Ennek értelmében az Alstomnak a szerződés újbóli életbelépésétől (augusztus 15.) számított háromszáz napon belül meg kell szereznie a végleges típusengedélyt a 2-es metróvonal szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

A gyártó augusztus közepén jelezte, hogy módosítottak a korábban kifogásolt fékrendszeren. Bizonyos részei viszont továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, az Alstom ezért nyújtotta be derogációs kérelmét.

Kapcsolódó hírek