Bajban az Alitalia, távozik a vezérigazgató

iho   ·   2013.03.04. 16:30
cim

Az Alitalia tavalyi egész éves vesztesége 280 millió euró volt, ami még sokkal rosszabb, mint a 2011-ben produkált 69 milliós mínusz. A 2012-es adatok nyilvánosságra hozatalával egyidőben benyújtotta lemondását Andrea Ragnetti, az olasz nemzeti légitársaság épp egy éve kinevezett vezérigazgatója.

A távozó vezér, Andrea Ragnetti<br>(fotók: Alitalia)

Ragnetti közös döntés alapján távozik a légitársaságnál és az Air One leányvállalatnál betöltött valamennyi posztrjáról, a vezérigazgatói teendőket átmenetileg a társaság elnöke, Roberto Colaninno látja el.

A légitársaság jelentése elsősorban az európai gazdasági válságot okolja a rossz eredményekért, a visszaesés ráadásul hosszabban és mélyebben érintette a vártnál Olaszország gazdaságát.Más szakértői vélemények szerint hasonlóan fontos faktora a veszteségnek a gyenge teljesítményű járatok fenntartása, és a légitársaságra nehezedő „politikai nyomás”.

A középhatótávolságú flotta mostmár egységesen Airbus...

Az éves bevétel 3,3 százalékkal nőtt, miközben az utasforgalom valamelyest csökkent 24,3 millióra, a gépkihasználtság átalaga 1,8 százalékkal javult, (de csak) 74,6 százalékra.

Az Alitalia jelentése szerint a deficitből 91 millió magyarázható értékcsökkenéssel, a flottamegújítás költségeivel, amelynek során négy év alatt 55 új gép állt szolgálatba a légitársaságnál, miközben a gépek száma 166-ról 140-re, átlagéletköruk pedig 9,3-ról 6,5 évre csökkent.

...a regionális flotta pedig Embraer E-Jetekből áll

Az Alitalia anyacégének 25 százalékát az Air France/KLM csoport birtokolja, és a hírt kommentáló netes vélemények szerint az olasz társaság gyenge teljesítménye megnehezíti a francia-holland cég átalakulási és kilábolási terveit is.

Más vélemények szerint az Alitalia számára az jelent végveszélyt, hogy az Európai Unió nem engedi az állami támogatást, és pénzügyi problémáin az AF/KLM résztulajdon sem segített sokat.

Kapcsolódó hírek