Ballag már a... gyermekvasutas

iho/vasút   ·   2011.08.31. 16:30
title

A budapesti Gyermekvasúton tíz és tizennégy év közötti fiatalok látják el a különböző vasúti beosztásokat. Felvételkor a gyerekeket csoportokba sorolják, és együtt szolgálják végig az éveket. A tizennegyedik életévüket betöltőknek azonban búcsút kell venniük az üzemtől, nekik ilyenkor ballagóünnepséget rendeznek.

A különvonat Virágvölgy állomáson

A ballagást minden nyár utolsó vasárnapján rendezik, a ballagó pajtások (és a búcsúzó ifivezetők) délelőtt gyülekeznek Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonban. A különvonatot fiatalabb vasutasok díszítették fel, az ünnepi szerelvény a hűvösvölgyi vontatási telepről indult a remotorizált MK45 2003 közreműködésével. Széchenyi-hegy állomáson a rokonok, barátok várták az ünnepi vonatot.

Fogadás Széchenyi-hegy állomáson

A különvonat négy nagykilátó és az egyetlen kiskilátó kocsiból állt. A szerelvény először Csillebércen állt meg, ahol a búcsúzó pajtások dalokat énekelve járták végig az állomás területét, és elbúcsúztak a VES elekrodinamikus biztosítóberendezéstől. A vonat Virágvölgybe haladt tovább, itt a ballagók egy táncot adtak elő, majd a Gyermekvasút nosztalgia-zenekarja a gyermekvasúti indulóval zárta le azt az állomást. Szépjuhaszné állomástól lufieregetéssel búcsúztak el, míg az utolsó programpontként Hárs-hegyre haladt a vonat.

Közös játék Hárshegyen

Hárs-hegy állomáson egy közös körjátékon vettek részt a ballagók, amelyhez minden gyermekvasutas csatlakozott. Az ünnepség a hűvösvölgyi táborban zárult, ahol zászlófelvonás és az ünnepi beszédek után okleveleket osztottak ki a magas szakmai munkát végzett pajtásoknak.

Hűvösvölgy, végállomás <br> (a szerző felvételei)

A ballagók ezzel elbúcsúztak a Gyermekvasúttól, néhány kiemelkedő szakmai munkát elvégző fiatal ifivezetőként 17 éves koráig még az üzemnél maradhat, de ahhoz külön tanfolyamot kell még elvégezniük.

Kép és szöveg: Horváth Csaba, búcsúzó gyermekvasutas

Kapcsolódó hírek