Bármelyik retróhétvége csúcspontja lett volna a mai duplapúposos menet!

Vörös Attila   ·   2023.06.01. 18:00
0745_DSCF2441_230601_

Hatvan és Somoskőújfalu között két Púpossal fordult meg az olajzöld Bhv-szerelvény.

Hatvan és Somoskőújfalu között csütörtökön egy vonatpár két Púpossal és klasszik Bhv-kocsikból kiállított szerelvénnyel közlekedett. A megszokott Bzmot plusz mellékhez viszonyított jelentős kapacitástöbbletre azért volt szükség, mert ismét a salgótarjáni színházba mentek a vonal mentén élő diákok. Az előző ilyen alkalomnál egy Csörgőt és posta Bhv-kocsikat vetettek be, most azonban nem volt erre M41-es mozdony, így a Púposokhoz kellett nyúlni.

Reggeli idill páholyos sziluettszelfivel Hatvanban. Nemsokára a Púposok rotyogásától lesz hangos a környék! A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Mivel az M40-esek nem tudnak energiát adni a kocsiknak, a posta Bhv-k nem jöhettek szóba, kizárólag a régi klasszikus hugyos vagonok. Így esett a választás a retró ingavonatra, ami egyébként a lajosmizsei vonalon szokott forgolódni. Bár a választás kényszerű, és jól mutatja a MÁV-Start elkeserítő állapotú járműfelhozatalát (erről egy részletes elemzést közölt épp ma a Regionalbahn), a vasútfotósok egy lelkes csapata a 81-es vonalra gyűlt csütörtökön, hogy az eddig nem látott vonatösszeállítást megörökítsék.

Szurdokpüspöki mellett robog a látványos összeállítású személyvonat Salgótarján felé

Hatvan két Púposa, a 235-ös és a 224-es nincs valami rózsás állapotban, nem hálálták meg, hogy ilyen sokáig kellett állniuk a fűtőházban. Nemrég mindkét mozdony leszerepelt a Tisza-tavi sebesvonat élén, a biztonság kedvéért így ma mindkét gépet a Bhv-k elé sorozták.

Pihenő Somoskőújfalu állomásán

Hatvanban reggel hét és fél nyolc között három Púpost is beröffentettek, ilyenre azért nem gyakran volt példa az elmúlt két évtizedben! A Start két piros mozdonya mellett ugyanis a MÁV Rail Tours 114-es zöld gépét is aktiválták, ez a mozdony idén a Tisza-tó sebesvonat mozdonya Hatvan és Balmazújváros között.

Kisterenyére érkezik a menet már a visszaúton

A különleges összeállítású vonat a reggel 8:12-kor induló 5832-es személyvonat szerelvénye lett. Útközben fölvette a színházba és bárhova máshova is tartó utasait, majd Somoskőújfalun a napközbeni menetrendi lyukat kihasználva napozott egyet. Innen 12:12-kor indult vissza Hatvanba a menet az 5825-ös személlyel. A két Púpos szépen muzsikált, legalábbis vonataikat különösebb késés nélkül juttatták célba.

Nyitóképünkön Apc-Zagyvaszántó állomásról gyorsít ki a hatvani személy a kereszt után.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek