Beállványozva a pesti pilon, nekiláthatnak a kőmunkáknak a Lánchídon

iho/közút   ·   2022.02.26. 12:00
02_lanchid_allvanyban

A budainál is már javában dolgoznak az állványépítők: elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák a híd tartószerkezeti elemein.

Az állványszerkezetek lehetővé teszik a Lánchíd pilonjainak teljeskörű megközelítését. Erre azért van szükség, hogy a szakemberek a két kapuzaton elvégezhessék az összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérését, tisztítását, valamint a készülő hibatérképen megjelölt részek javítását.

A pilonokon lévő, összesen ötvenkét nagyobb díszöntvényt és százhúsz kis rozettát – vagyis a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket – leszerelik. A kapuzatokat ékesítő négy oroszlánfejen, továbbá a címereken a helyszínen dolgoznak majd a kőfaragók. Munkájukat restaurátorok és műemlékvédelmi szakemberek irányítják, illetve felügyelik.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók: BKK)

Tavasszal a pilonok tetején lévő koronasaru-termekben is elkezdődnek a felújítási munkák. A koronasaru olyan mérnöki szerkezet, amely biztosítja a két láncsor láncszakaszainak összekapcsolását és átvezetését a pilonokon. Lehetővé teszi, hogy a láncok a hőmérséklet vagy a terhelés hatására – a pilontól függetlenül – hosszirányban akár több centimétert is mozoghassanak.

A koronasaru-helyiségeket már kitakarították. A projekt során a koronasaruk és az utolsó fenti láncszemek korrózióvédelme mellett többek között helyreállítják a betonfelületeket, felújítják a belső lépcsőket, továbbá kicserélik a díszkivilágítást és a kapuzatok tetején lévő bádogelemeket, valamint új zuhanásgátló rendszert építenek ki.

A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint halad a munkaterületen, valamint a gyártócsarnokokban és a műhelyekben is.

  • A helyszínen folyamatosan kerülnek a helyükre a járdatáblák;
  • a terveknek megfelelően haladnak a bentmaradó acélszerkezeten végzett javítási munkák;
  • folyamatosan zajlik a szegélyelemek beépítése, a vizsgálójárda építése és a lánccsatornákban végzett korrózióvédelmi munka;
  • a pesti és a budai hídfőben is tovább dolgoznak az aluljárók építésén, jelenleg zsaluzási, vasszerelési és betonozási munkák vannak, valamint
  • elkészült a felújítandó hídkorlátok első próbadarabja is.

A Lánchíd felújítását 2021 tavaszán kezdte a kivitelezést elnyerő A-Híd Zrt., és már nem tűrt halasztást. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már idén év végén elkészül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.