Bécsnek is lesz vezető nélküli metrója

iho   ·   2015.06.06. 16:15
400px_automata_metro_becs

Az U5-ös metró lesz Bécs első vezető nélküli metróvonala, jelentette be más városok automata metróvonalainak értékelését követően az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien. A társaság megállapította, az automata metrórendszerek biztonsági szintje még magasabb is a hagyományos vonalakénál – írja az International Railway Journal.

A 2023-ban megnyíló U5-ös metró Bécs első automata rendszerű metróvonala lesz. A Wiener Linien hamarosan kiírja a tendert a szerelvények beszerzésére.<br>(látványterv: Global Rail News)

Az U5 első, a Karlsplatz és az Altes AKH közötti szakaszán a tervek szerint nyolc év múlva, 2023-ban indulhat el a menetrend szerinti forgalom. A vonal egy kis része, a Karlsplatz és a városháza (Rathaus) között az U2-es vonal pályáját fogja használni, amelyet szintén el fognak látni a vezető nélküli közlekedéshez szükséges biztosítóberendezésekkel.

Bécs tervezett metróhálózata az U5-ös vonal első szakaszával<br>(forrás: www.wien.gv.at)

A Wiener Linien hamarosan kiírja a tendert negyvenöt hatkocsis metrószerelvény beszerzésére, amelyeknek egyaránt alkalmasnak kell lenni a vezető nélküli és a vezetővel történő üzemre. Huszonnégy vonattal az U1-es és U4-es vonalak régi szerelvényeit cseréli le a Wiener Linien, míg a másik huszonegy az új ötös vonalra kerül. A tender eredménye várhatóan 2016 végén derülhet ki. A győztesnek 2019–2020 körül kell az első szerelvényt szállítani, az utolsó vonat érkezése pedig 2029-ben esedékes – számol be a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek