Beindult az ingyenes InterRail oldala

MTI/iho   ·   2018.05.23. 18:39
00kicsi

Szerda délután hivatalosan is elindult az az internes oldal, amelyen pályázhatnak a 18 éves fiatalok az ingyenes InterRail-bérletre – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. Idén csaknem háromszáz magyar fiatal élhet majd a lehetőséggel és juthat hozzá az egy hónapra szóló ingyenes vonatbérlethez. A pályázatokat június 12-től lehet majd feltölteni az Európai Bizottság által megnyitott weboldalra, a végső határidő július 26-án jár majd le. Idén tizenkétmillió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2020 utáni hétéves költségvetésben már hétszázmillió eurót terveznek a programra fordítani.
Idén pár száz 18 éves magyar fiatal élhet a lehetőséggel

Az európai intézményekben 2015-ben tárgyalták először azt a javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló InterRail-jegyet biztosítanának az Európai Unióban. Az ötletgazda két német aktivista Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer javaslatát először Ujhelyi István európai parlamenti képviselő karolta fel.

Ujhelyi javaslja a magyar kormánynak, hogy állami forrásból már most növelje meg a kvóta alapján ránk eső kedvezményezettek számát, és egyúttal indítson saját, célzott országkampányt, hogy a több ezer európai fiatal Magyarországot jelölje meg egyik úti céljának az InterRail-programban.

A pályázatok júniusi értékelését követően már júliusban megkezdhetik a fiatalok Európát átszelő, legfeljebb harmincnapos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre. Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni.

A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2018. július 1-jén 18 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, állampolgárok a 28 uniós tagállam valamelyikében.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a főként oktatási céllal előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében minden 18. életévét betöltő európai fiatalnak díjmentes, két hétre szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban. A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kiszélesítése, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

A tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.