Belepte a hó

MTI/iho   ·   2018.02.02. 17:48

Horvátországban az A6 autópályán (Zágráb–Rijeka), Zágráb irányában csak egy sávon lehet közlekedni, ami nagyban lassítja a forgalmat. Az ország nagy részén hullik, vagy hullott a hó, ami komoly fennakadásokat okoz a forgalomban. Károlyvárostól (Karlovac) nem messze felborult egy autóbusz, legalább hatan megsérültek.  A horvát meteorológiai szolgálat szerint szombaton és vasárnap mérséklődik a szélsőséges időjárás, de újabb csapadékra és fagypont alatti hidegre, a tengermelléken pedig erős széllökésekre lehet számítani.

Szlovénia egész területén havazik, egyes részeken kötelező a hólánc használata. A meteorológiai intézet szerint 40 centiméteres hó is hullhat az alacsonyabb területeken, míg a hegyes vidékeken a hótakaró elérheti a 70 centimétert.  Medvode településen, nem messze Ljubljanától felborult egy tartálykocsi, amely folyékony oxigént szállított. Több órára le kellett zárni a forgalmat és evakuálták a környező lakosokat. A veszély azóta elhárult. Egy turistákat szállító hajóról tíz utas esett a jeges vízbe a Bledi-tóban. Őket komolyabb sérülések nélkül kimentették. A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrség mindkét országban kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel.

És, hogy mi lesz nálunk? Íme, a várható időjárás hazánk területén szombat estig:

Erősen felhős, illetve borult lesz az ég, és többfelé várható csapadék; eleinte főként eső, csak a hegyekben, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehet havas eső, havazás, majd éjszaka már a Dunántúlon síkvidéken is számíthatunk havazásra. A Dél-Alföldön ugyanakkor egy-egy zivatar is kialakulhat. Szombaton a Dunántúlon havazás, havas eső, a középső országrészben havas eső, eső, a Tiszántúlon eső valószínű. Éjszaka a szél mindenütt északira, északnyugatira fordul, kezdetben néhol, szombaton több helyen meg is erősödik. Szombaton a késő délutáni óráktól a keleti határnál a szél ismét délire, délnyugatira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagy részén általában 1 és 5 fok között alakul, de délkeleten 6, 8 fok is lehet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek