BKK: közlekedési változások az őszi szünetben és mindenszentek napján

iho   ·   2023.10.28. 07:00
00_halottak_napja_2023

Október 30. és november 3. között munkanapokon a BKK járatai az iskolaszünet idején érvényes menetrend szerint közlekednek, november 1-jén az ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrendet kell figyelni. Mindenszentek napján és az azt megelőző időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a BKK idén is járatsűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít. Megváltozik az Új köztemető környékén a forgalmi rend: egyirányúsítják a Sírkert utat a Kozma utca irányába. A temetők megközelítésére érdemes a közösségi közlekedési járatokat választani, az utazás megtervezéséhez az ünnepi időszakban is célszerű a BudapestGO alkalmazást használni.

A BKK járatai október 28-án a szombati, 29-én a munkaszüneti napi, 30-án és 31-én a tanszüneti munkanapi, november 1-jén pedig az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekedek, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbb közlekedést vagy nagyobb befogadóképességű járműveket közlekedtet a BKK.

Közlekedés a fővárosi temetők környékén

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

(fotó, térkép: BKK)

Az egyes temetők környékén az alábbi változásokra kell számítani, illetve azok megközelítését a BKK az alábbiak szerint javasolja:

Új köztemető

Közösségi közlekedés

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as, valamint ebben az időszakban minden nap napközben az Új köztemetőig közlekedő 37-es villamost, továbbá november 1-jén a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, a 202E és a 268-as autóbuszokat, valamint november 1-jén Kőbánya-Kispest M és az Új köztemető között közlekedő 68B autóbuszt ajánlja. A temető elérhető továbbá a Puskás Ferenc Stadion metróállómás felől a 95-ös és 195-ös autóbusszal is. A 28B villamosjárat útvonala és menetrendje elérhető a BKK felületein.

Módosul a 95-ös és a 195-ös autóbusz útvonala. A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok október 28-tól november 1-ig a Harmat utca–Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Mádi utca, Kada utca/Maglódi út, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet. A temetőnél az Újhegyi úton, a körforgalom előtt áll meg a 95-ös busz.

Közúti közlekedés

Az Új köztemető környékén ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

  • az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn október 28-án 8:00-tól november 1-jén 20:00-ig,
  • ebben az időszakban a Sírkert utat egyirányúsítják a Kozma utca irányába,
  • a Kozma utca Jászberényi út–körforgalom közötti szakaszát október 28-án 7 órától november 1-jén 20 óráig operatív rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – a Jászberényi út irányába csak a közösségi közlekedési járatok használhatják.
Farkasréti temető

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, illetve az M2-es metró felől a november 1-jén napközben sűrűbben közlekedő 59-es, illetve az 59A villamossal érhető el. Emellett a 8E és az 53-as autóbusz is gyakrabban közlekedik november 1-jén, előbbi gyors eljutást nyújt többek között Kelenföld és Gazdagrét felől.

Óbudai temető

Az Óbudai temető megközelítéséhez november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 160-as, továbbá a 260-as járatot ajánlja a BKK. A 118-as és a 218-as autóbusz mellett 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között november 1-jén, így a H5-ös HÉV felől is könnyebben elérhető a sírkert. A 118B rendkívüli buszjárat útvonala és menetrendje a BKK felületein érhető el.

Megyeri temető

A Megyeri temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 30A, valamint a 30-as, a 230-as és a 147-es autóbuszt ajánlja a BKK. Október 30-án és 31-én, hétfőn és kedden a 122E autóbusz Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak végállomás felé is megáll a Megyeri temetőnél. November 1-jén 30B jelzéssel rendkívüli járat közlekedik Újpest-központ M végállomás és Megyer, Szondi utca között.

Rákospalotai temető

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 196-os, 196A, valamint a 231-es és a 231B autóbuszokat, továbbá az október 28. és november 1. között a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot ajánlja a BKK.

Pesterzsébeti temető

A Pesterzsébeti temető megközelítéséhez a Határ út felől az 52-es pótlóbuszt, Gubacsi út felől a 2B pótlóbuszt, illetve a 36-os buszt ajánlja a BKK. A temető elérhető a megszokottnál sűrűbben közlekedő 135-ös autóbusszal, amely november 1-jén az áruházak zárva tartása miatt csak a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik. A 36B rendkívüli buszjárat közlekedik a Gubacsi út/Határ út és Szentlőrinci úti lakótelep között.

Kispesti temető

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamos helyett közlekedő pótlóbuszt, továbbá a 93-as, a 93A, a 132E, a 142E, a 194-es és a 194B autóbuszokat ajánlja a BKK.

Pestszentlőrinci temető

A Pestszentlőrinci temető megközelítéséhez a 93-as, a 93A, a 182-es, a 182A, a 184-es, a 217-es, a 282E és a 284E buszokat ajánlja a BKK.

Csepeli temető

A Csepeli temetőhöz a megszokott menetrendjük szerint közlekedő 38-as, a 38A, a 138-as, a 238-as és a 278-as autóbusszal lehet eljutni. A felsorolt vonalakon a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

Cinkotai temető

A Cinkotai temető a 92-es és a 92A autóbuszokkal közelíthető meg.

Budafoki temető

A Budafoki temető az 58-as és a 158-as, a 250-es és a 250B buszjárattal, valamint november 1-jén a Savoya Parktól induló 158B autóbusszal közelíthető meg.

Budakeszi temető

A Budakeszi temető a 22-es, a 22A, a 188-as és a 222-es autóbusszal közelíthető meg.

Nagytétényi temető

A Nagytétényi temető megközelítésére a 13-as, a 33-as, a 113-as, a 113A és a 133E buszok igénybevételét javasolja a BKK.

Fiumei úti sírkert

A Fiumei úti sírkert megközelítésére a BKK a 23-as, illetve a 24-es villamos mellett Kőbánya felől a 28-as, a 28A és a 37-es villamost ajánlja. November 1-jén rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

Kozma utcai izraelita temető

Az Izraelita temető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as villamost, Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as autóbuszt ajánlja.

Kispesti öreg temető

A temető megközelítéséhez az 54-es, az 55-ös, a 84E, a 89E, a 99-es, a 151-es és a 294E buszjáratokat ajánlja a BKK, amik a megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek