BKV: folyamatos az orosz metrók karbantartása – az üléseiké is

iho/vasút   ·   2022.09.28. 09:20
00_m3_ules

Az M3 metróvonalon közlekedő orosz metrókocsik – akárcsak a szerelvények teljes körű műszaki – karbantartása folyamatos, az esetleges problémák, és azok javítása járműkimaradást nem okoznak.

Az orosz metrókocsik ellenőrzése során korábban talált sérült ülésvázakat garancia keretében az Metrowagonmas (MWM), illetve a BKV – a gyártó járműtelepi készletéből – cserélte. A folyamatban lévő ülésváz-javítások a már lecserélt ülésekből képződő készletből történnek az MWM költségére, a folyamat járműállást nem okoz. A természetes elhasználódásra és a nem rendeltetésszerű használatból bekövetkező sérülésekre az említett garancia nem vonatkozik.

A garancia idő lejártával a BKV-nak fel kell készülnie a saját hatáskörű javításra.

A BKV folyamatosan rendelkezik szerződéssel a napi igénybevétel során elhasználódó utas- és vezetőülések javítására (üléshuzat javítás-csere, szerkezeti javítás) a Metró Üzemigazgatóság által üzemeltetett összes járműre, tehát nemcsak az orosz szerelvényekre. Az érvényben lévő szerződést 113 millió 10 ezer 66 forintért 2021. július 6-án kötötték. A szerződés nyitott értéke tizennégy millió forint, ezért a közbeszerzési eljárások szokásos átfutási idejét figyelembe véve szükségessé vált egy újabb szerződés előkészítése huszonnégy hónap időtartamra. A BKV a felhívást még nem jelentette meg, így a tervezett érték közlése egészen az ajánlatok bontásáig a BKV jogos gazdasági érdekeivel ellentétes volna. A kezdeményezés az összes üzemeltetett (MillFAV, Alstom, 81.2K, teherjármű és pályafenntartási személyszállító kocsi) jármű üléseit tartalmazza.

Az ülések cseréje, ritkább esetben igény szerint – például rongálás következtében –, általában pedig a járművek – magasabb szintű – ciklikus javítási fokozataival egybekötötten történik. Járművet üléscsere miatt a forgalomból kivonni nem kell. Az M3-on futó 81.2K típusú vonatok első javítási programja a jövő év második felében kezdődik, ekkor már sor kerülhet ülések cseréjére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek