Blaha: a tér után az információs eszközök is újjászülettek

iho/közút   ·   2023.02.06. 09:05
00_blaha_utastajekoztatas

Megújultak az utastájékoztató oszlopok és a rajtuk található információs blokkok.

A járatszámok is nagyobb méretben jelennek meg a felújított felületeken, ami abban segít a BKK ügyfeleinek, hogy távolról is láthassák, milyen járatok érhetők el az adott megállóból.

A BKK nemcsak az elhasználódott, tönkrement eszközöket cseréli, hanem – ahol indokolt – új megoldásokkal is segíti a helyszíni tájékozódást. Azokon a végállomásokon, ahol összetett az állomás szerkezete – például egy aluljáró különböző kijáratainál – számtalan közlekedési eszközre lehet felszállni, egy jól látható, egyedi kóddal (például: A2, C5) látja el a megállóhelyeket. Ezeket a kódokat megjelenítik a helyszíni, illetve a webes felületeken elérhető csomóponti térképeken is.

(fotók: BKK)

Az egyedi azonosítónak köszönhetően a budapestiek a korábbiakhoz képest könnyebben találhatják meg a számukra megfelelő járatokat. A jövőben a forgalmi változások tájékoztató elemein már nem azt fogják kiírni, hogy az adott járat például a 7-es busz megállójából indul – hiszen nem biztos, hogy minden utas tudja, honnan indul a 7-es járat –, hanem az új kódok alapján azonosítják a megállóhelyet.

A BKK járatai és ügyfelei több mint 5800 megállóhelyet használnak nap mint nap, ezért a társaság munkatársai évente mintegy 30 ezer menetrendi hirdetményt cserélnek ki a fővárosban. Tavaly több mint 600 forgalmi rendi változás lépett életbe, 8 ezer változásjelző került ki a megállókba és 23 ezer a járművekbe. Több mint ezer megállóoszlop újult meg, valamint több mint 15 ezer automata hangbemondás segítette az ügyfelek tájékozódását.

Az Örs vezér terén, a Bosnyák téren, Kőbánya alsónál, a Batthyány téren, a Boráros téren, a Göncz Árpád városközpontban, a Széll Kálmán téren, a Határ úton, a Hűvösvölgyben, az Újbuda-központnál és a Keleti Pályaudvarnál található végállomások utastájékoztatási rendszere újult meg korábban. Hamarosan a Móricz Zsigmond körtéren és a Savoya Parkban folytatódik a munka.

A közelmúltban nem csak az utastájékoztatás újult meg: a teljes Blaha Lujza teret felújította a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési központ. Az év végére teljesen megszépült és zöldebb lett a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, ahol másfél év alatt nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek