Bő egymilliárdból lett biztonságosabb egy fontos debreceni kereszteződés

iho/közút   ·   2022.06.07. 15:00
00_debrecen_hadhazi

Debrecenben a Nyíl utca–Hadházi úti csomópont átépítésével és a Bem téren kialakított jobbra kanyarodó sávokkal a város egyik legveszélyesebb gócpontja vált biztonságosabbá, így az áthaladó autós forgalomban minőségi javulások várhatók.

A Nyíl utca–Hadházi út, valamint a Bem tér vonzáskörzetében húszezer autós halad át napi szinten. A csomópont korábbi kialakítása már nem tudta megfelelően kiszolgálni a növekvő forgalmi igényeket, gyakran fordultak elő torlódások a kereszteződésben.

Eddig.

(fotók: NIF Zrt.)

A fejlesztéssel a 33-as főutat 454 méteren, a csatlakozó szakaszt pedig 230 méteren átépítették. A Bem téri csomópontban valamennyi szigettel elválasztott jobbra kanyarodó sáv és a gyalogos közlekedést szolgáló járda elkészült. A könyvtárnál jelentős sávbővítés valósult meg. A Homok utcai csatlakozásnál lévő autóbuszmegálló nagy teherbírású bazaltbeton burkolattal került kialakításra. Befejeződött a burkolati jelek felfestése és a jelzőtáblák kihelyezése. Elvégezték a jelzőlámpák beüzemelését és összehangolását, valamint elkészült a főút Nyíl utcai szakaszának gyalogos védőkorlátja is. A szakaszosan és sávosan építhető jelentős közműkiváltás – ivóvíz vezeték, csapadékvíz elvezető rendszer, távközlési hálózat, elektromos hálózat, közvilágítási hálózat, DKV felsővezetéktartó-oszlopainak kiváltása, jelzőlámpa szabályozás alépítményi hálózata – és az azt követő útépítési munkák indokolták a megvalósítás időtartamának hosszát.

Itt kezdetben körforgalom kialakítását tervezték, ám hamar kiderült, hogy a lakóházak közelsége és a két jelzőlámpa miatt ez az elképzelés nem bizonyult volna biztonságosnak. A beruházásban közel 12 ezer négyzetméteren 1700 köbméter aszfaltot építettek be, emellett összesen 2500 méter szegélyt helyeztek el. A felsővezetéktartó-oszlopok áthelyezését is el kellett végezni az érintett szakaszon, ennek megfelelően tizenkét oszlopot építettek át. A még hátralévő növénytelepítési feladatok keretein belül

  • 17 parkfát,
  • 387 évelő dísznövényt és
  • 629 cserjét

telepítenek novemberben és decemberben.

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Debreceni Mélyépítő Holding Kft.–Zemplénkő Kft.–KE-Víz 21 Zrt. kivitelezésében, hazai forrásból valósult meg nettó 1 milliárd 150 millió 914 forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek