Boeing MAX: nagy üzlet Közép-Amerikában is

iho/repülés   ·   2012.11.06. 18:10
AMX-MAX2cim

A legnagyob mexikói légitársaság, az Aeromexico szándéknyilatkozatból fix megrendeléssé változtatta a Farnborough-ban jelzett hatvan gépes MAX-üzletet. A legutóbi orosz és közel-keleti szerződések után ez az amerikai gyártó keskenytörzsű típusának újabb, ezalkalommal közép-amerikai piaci sikere. Az üzlet értéke listaáron 6 milliárd dollár, ráadásul a mexikói partner további 30 737 MAX-ra jelentett be opciót.

A Boeing részéről az aláírást követő közlemény elsősorban az Aeromexico hagyományosan fontos szerepét méltatja a térségben, az új megrendelés pedig a hatékonyság és a teljesítmény fejlesztése iránti igény jele.

Az Aeromexico abban is követi a hagyományait, hogy jelenleg is tisztán Boeing-flottát használ: a keskenytörzsű géppark 30 737-700-asból és 12 800-asból áll, és még tíz hétszázast jelez rendelésként a Flight International légitársasági adatbázisa.

Ezen kvül a cég hat 767-200-as, két 767-300-as és négy 777-200-as szélestörzsűvel repüli a forgalmasabb és hosszabb útvonalakat, sőt, öt példányt rendelt a 787-es 8-as változatából.

Ami a keskenytörzsű géppark felújítását illeti, a megrendelt MAX-ok vegyesen a 8-as és a hosszabb törzsű 9-es változatok, de hogy melyikből hány gépet akar a társaság, azt a közlemény nem részletezi. Az Aeromexico tavaly tobb mint 14 millió utast szállított, naponta 550 járata repül Mexikón belül, illetve az Egyesült Államok, Kanada, Közép- és Dél-Amerika városaiba, de Európába és Ázsiába is.

Ami pedig a Boeingot illeti, miután októberben lépte át a fix MAX-megrendelések száma a 800-as határt, ma már ezzel az új üzlettel 938 eladott példánynál tart a cég.

Kapcsolódó hírek