Branson is az óceán mélyére készül

MTI   ·   2012.04.02. 11:26

Sir Richard Branson brit milliárdos is a tengerek mélyének felfedezésére készül: bár James Cameron megelőzte őt a Föld legmélyebb pontjának meghódításával, azt állítja, hogy az ő tervezett atlanti-óceáni merülése izgalmasabb eredménnyel járhat, mint a filmrendezőé.

Cameron pár napja merült le különleges egyszemélyes tengeralattjárójával a Csendes-óceán mélyén húzódó Mariana-árok fenekére, a tengerszint alatti közel 11 kilométeres mélységbe. A páratlan expedíció során a Titanic rendezője holdbéli tájat és hüvelyknyi rákszerű élőlényeket talált a fenéken.

Branson, a Virgin üzletcsoport alapítója elmondta, hogy cseppet sem féltékeny Cameron rendkívüli teljesítményére. Kicsit csalódott ugyan – ismerte el –, mert bízott benne, hogy társának, Chris Welsh kaliforniai ingatlanmogulnak sikerül először egyedül meghódítania a Föld legmélyebb pontját. Azonban úgy vélte, hogy az ő tervezett felfedezőútja, amely az Atlanti-óceán mélyére, a Puerto Ricó-i árokba vezet, izgalmasabb eredménnyel zárulhat. „Ez az árok mélyebb, mint a Mount Everest magassága, és teljességgel ismeretlen. Számos spanyol és brit vitorlás lelte ott hullámsírját, így azt remélem, felfedezhetem azokat. Sokféle nagy teremtmény is él arra” – idézte a The Daily Telegraph online kiadása a felfedező üzletembert, aki korábban légballonnal szállt el a Mount Everest fölött.

Branson négy hónapon belül szeretne útnak indulni a mélybe. „Sohasem terveztem a csendes-óceáni merülést, mindig az Atlanti-óceánra készültem” – közölte a milliárdos. Hangsúlyozta, hogy Cameron jó barátja, és remélhetőleg közösen is merülnek majd.

Az egy hete végrehajtott, szenzációs egyszemélyes expedíciója után a filmrendező arról beszélt: kétli, hogy azon a sivár tengerfenéken, ahol járt, sokféle életforma fennmaradna. Branson viszont úgy véli, hogy Cameron tengeralattjárójának hangja riaszthatta el a nagyobb élőlényeket. „Hirtelen meglátták, amint a jármű hatalmas fénnyel közelít, így aztán nyilván minden nagy élőlény mérföldekre menekült onnan” – adott hangot gyanújának.

„Egy ilyen rövid kirándulás alatt nem sok mindent lehet felfedezni, és nincs is mód sok mozgásra. Ugyanakkor tudjuk, hogy óriási lények élnek lent. Szerintem két tengeralattjáró jól össze tudna dolgozni. A miénk akkumulátoros, így nagyon csöndes. Ha rátalálnánk egy lényre, hívhatnánk a másik tengeralattjárót, hogy filmezze le” – vázolta egy jövendő együttműködés tervét Branson.

Kapcsolódó hírek