Bulgária hét plusz opcióként három Kissre szerződött a Stadlerrel

iho/vasút   ·   2024.04.27. 12:20
00_stadler_bulgaria

A magyar emeletes motorvonatoknál rövidebb, és szellősebben berendezett szerelvények érkeznek majd 2026 nyarán csupán háromszáz körüli üléssel.

Bulgária húsz éve nem vett semmilyen új nagyvasúti járművet – méltatta az ügylet jelentőségét a szófiai aláíráson Georgi Gvozdejkov bolgár közlekedési és hírközlési miniszter. A hét Kiss szállítása a Stadler számára pedig azt jelenti, hogy a közbeszerzésen elért sikerrel új piacot hódítanak meg, a balkáni ország (kvázi az egyetlen, ahol nem sértő ez a jelző) eddig nem vásárolt a svájciaktól. A megállapodás háromjárműves opcióról, tizenöt éves karbantartásról és a szakemberek kiképzéséről is szól.

Magyar szemmel a legérdekesebb, hogy a négyrészes Kissek garantált ülőhely-kapacitása csak háromszáz, miközben a mi hatrészeseinkben kétszer ennyien tudnak leülni, ha nem használják az üléseket csomagtárolásra az utasok. A bolgár változatban azonban lesz első osztály, és a mozgásukban korlátozottak számára is lényegesen több helyet, mindkét osztályon a kapacitások tizedét, tartják fönn. Az emeletes motorvonatok 50 periódusú, 25 ezer voltos elektromos energiával működnek, 160 kilométer/órás sebességre képesek.

Ezzel a szerződéssel a Stadler járművei negyvennyolc országban fognak üzemelni. Eddig összesen mintegy 630 Kisst adtak el világszerte a MÁV-Startnál üzemelő negyvennel együtt. Az első bolgár emeletest a Stadler Polska szállítja a szerződés szerint huszonhat hónapon belül. Az ezerfős siedlcei üzem 2006 óta mintegy 950 járművet gyártott tizenhét európai országnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek